[重po] [jyutping] 點解學粵拼?

602 回覆
377 Like 10 Dislike
tui
多謝巴打 雖然 jj 係英文 唔需要拼埋
同埋代上面巴打問
Squirrel點樣整成10個選擇
我都係得5個選擇
Same here. Other than that:
我禁backspace想delete一個字
佢同我del哂成句
搞到我要command+z / 由頭打過
用左兩三年都無改善過
有無人同我一樣?

利申:用緊macbook and chrome browser
點解粵拼/y/要寫成yu
明明y唔會喺其他地方出現
寫jyt ping都唔會混淆
點解要加多個字母
上網見到揀字最多可以有9個 choice (1-9)
但係佢有10個 choice (1-10)
係咪得新版先有呢個功能
其實佢係有呢兩句先可以淨係打頭幾粒字母:
- abbrev/^([a-z]).+$/$1/      # 首字母簡拼
- abbrev/^([a-z]{2}).+$/$1/   # 首2字母簡拼

我上面介紹嘅係冇容錯同埋要完整拼音
pish!!!
可以喺 default.custom.yaml 度 set
patch:
  menu/page_size: 10
教唔洗專家嘅
可以喺日常生活入手
常用對話阿潮語個啲
利申本身對語言有興趣
如果可以推廣廣東話仲好
aai6 min1, jif6 ju1 won1 tu6 ju1 ken1 o1 wei1 cen6 skwaaip1 ing1 glish1 wif6 jyut6 ping3
唔該晒
Lm學嘢
真心,如果youtube有片學真係會好好多
可以慢慢吸引更多人學粵拼
chrome嘅plugin係廢過人
用翻其他輸入法啦
係嘅 但你可以推介俾身邊一啲手寫/語音/支那拼音嘅朋友
睇吓我未來抽到幾多時間出嚟拍喇
但都唔會短時間內搞得掂
希望之後得閒啲
我都係咁
cmd+z 之後有時仲會跳去第二個位

明明plugin個日文input好順暢
唔明點解粵語可以咁廢
講起 Youtube

暴大有個傻仔整咗堆教材
http://ling.cuhk.edu.hk/jyutpingteaching/

仲有埋 Youtube channel
https://www.youtube.com/playlist?list=PLj7yAwByEbSNGWmk_8chfxUTCnJDLmAGr

其實仲有好多教材同工具
唔知點樣推廣好
g持
real 呢啲推廣冇咁易
不過整得幾好
鼠鬚管點裝粵拼?有無教學?
其實都幾難學
裝到未?
要改 config file,改完再 重新部署
上少少,大耳查布巴打好似有教學
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞