[重po] [jyutping] 點解學粵拼?

602 回覆
377 Like 10 Dislike
lm
啱啱收到消息 rime-cantonese 會取代舊版,成為官方粵拼鍵盤。

Google keyboard 都有粵拼
覺得好難
推返
Wah diu hou naan ming
Ngo wui lou leh
哇屌 好難明
我會努力
Microsoft windows 10 本身有廣東話拼音咩?
上面有教學
好波!不過新版有咩特別
其實都係摸索啲字要點拼嗰陣好難
捉到規律嗰陣就容易上手
應該係 ngo wui nou lik
加油啊
漏咗 同埋係waa diu
用咗google廣東話輸入法好多年,自問打得流暢,但都唔知原來“m”係”唔”
用越拼好處係會知道個字係點讀(改善懶音)
壞處就係用得耐會唔記得左個字點寫
利申:打左粵拼應該接近10年,有時要寫字完全唔記得隻字點寫要開電話打
字表有埋聲調, 搵單字會方便啲 (不過聲調嘅位要記一記)

有研究下 rime, 其實佢有好多 config 可以改,
喺度講少少大路嘅需求可以點改
視乎大家用 rime-jyutping 定係 rime-cantonese,
可以喺個 config folder 度加多個 file,
前者 jyutping.custom.yaml, 後者 jyut6ping3.custom.yaml

patch:
  speller/algebra: []

咁嘅話就完全冇容錯, 淨係可以用標準粵拼,
可以打詞語, 不過每個字都要係完整拼音

但如果用 rime-cantonese 嘅話,
就要打埋聲調先得, 咁可以加番條 rule 容許忽略聲調
patch:
  speller/algebra:
    - derive/([123456])//

雖然冇咁"標準", 但係香港人本身唔分 n / l,
可以加多條 rules, 會易上手啲
仲有其他 rules, 可以參考下 jyutping.schema.yaml
patch:
    - derive/^n/l/

最後重新部署一次就得, 炒咗慢慢試
我都可以幫下手睇
唔好意思, 睇清楚發現 rime-cantonese 至少要咁:
patch:
    - xform/1/v/
    - xform/4/vv/
    - xform/2/x/
    - xform/5/xx/
    - xform/3/q/
    - xform/6/qq/

如果唔係可能會因為入唔到聲調打唔到字
爸打有冇興趣開番個youtube channel 加入戰線
可以打埋國際線教外國人
唔會㗎,平時都可以淨係打頭幾粒字母
(eg npj 會有 「女朋友」)
預設係唔打聲調都得
lm
幾有趣不過睇完都係唔識

[善用區議會大勝成果] 區議員聯合搞公投, 搞泛民及本土初選!!
https://lih.kg/1809265
jyu5 jin4 hok6 zhei1 zhei1 biu2 si6 zi1 ci4, ngo5 dou1 hai6 daa2 jyut6 ping3 jau4 sai3 daa2 dou3 daai6, dou1 hai6 ngaam1 ngaam1 sin1 hoi1 ci2 hok6 cong1 kit3 jat1 zan6

語言學 jj 表示支持,我都係打粵拼由細打到大,都係啱啱先開始學倉頡一陣
我想問下RIME點樣加粵拼...
我用IOS嘅
down完個plum整咗好耐都唔得...
樓主
down唔到CPIME 點搞
成日分唔到z同c
利申用緊倉頡 但都想學多啲自己文化
點解down唔到
你係指macOS?
iPhone iPad 用唔到RIME Squirrel
要睇我夠唔夠時間喇
同埋我都唔係語言學專家 我唔係好識教
可以搵一班巴打研究下要點教
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞