[重po] [jyutping] 點解學粵拼?

602 回覆
377 Like 10 Dislike
講啲實際用途啲嘅野先
其實好多文盲 (提筆忘字嗰啲) 係有學拼音
不過係普通話 呢個就係個問題所在
明明自己講緊廣東話點解要用普通話拼音打字?

面對文化侵略
除咗urge人地學根本唔熟悉嘅倉頡速成
其中一個solution就係粵拼
粵拼相對地係易上手嘅輸入法

問題係現時並未普及化 好多人都唔識
所以就要令更多人識粵拼
增加佢喺香港嘅重要性
對粵拼普及化有利
普及後會有更大部分嘅人用香港嘅輸入法
唔需要束縛於普通話拼音

更宏觀去睇
保存粵語文化重要一環就係教育
點解細蚊仔要學普通話拼音 但粵拼就毫無接觸?
由細教起粵拼可以建立粵語心中嘅一席位
細蚊仔會接觸到更多嘅廣東話
多一樣野可以對抗中國文化入侵

我唔覺得粵拼係倒退 反而係粵語嘅輔助
始終粵拼嘅目的唔係越南國語字
粵文/漢文羅馬化都唔會被人接受
教人讀字 幫人打字都已經好足夠

當然香港現時問題唔能夠單靠粵拼
但始終廣東話係香港文化圈非常重要嘅一部分
增加香港文化上影響力係對香港出路非常重要
而粵拼係可以成爲廣東話嘅新基石
粵拼係提供俾香港人粵語嘅讀音標準
jyut ping hai tai gung bei hoeng gong jan jyut jyu ge duk jam biu zeon
而港女拼音係冇規範可言 難免出錯
ji gong neoi ping jam hai mou kwai faan ho jin
naan min ceot co
agger macOS嘅Squirrel好正
Lm
ios個gboard同an差好遠
仲要外接keyboard無得用粵拼
Google真係玩嘢 明明有整到 點解ios冇得用
apple問題
外接鍵盤淨係可以用ios原生keyboard
最近多咗人成口懶音但唔想改
話多人用就約定俗成
好hurt
雖然本身iOS 版gboard都廢
apple連整都廢事
打開粵拼
不過Google粵拼成日出殘體
parttime jyutping nan lajming
嗚呀我成功裝左Squirrel,但係點解最後出左普通話拼音?
要揀輸入法,同埋本身可能開咗混打,即係有幾隻拼音撈埋一齊
我自己改過 config 唔知原始係點樣
應該係唔會嘅 你用緊咩google粵拼?
因爲要setup先用到
完全冇頭緒嘅可以去我嘅教學睇下

[jyutping] RIME Squirrel 鼠鬚管 macOS粵拼安裝教學
https://lih.kg/1894296
呢個係耶魯拼音 廣東話拼音嘅一種
粵拼有啲位係唔同
粵拼其實好撚好用但係身邊啲fd見到我用粵拼都覺得好神奇 仲曾經被誤會過係支那拼音

between an機撚表示用緊未整合入gboard之前個粵拼用唔慣gboard 寧願down apk裝未整合版
應該唔會有安全問題啩
仲有我覺得#1可以加埋chrome個輸入法extension
雖然得耶魯揀&模糊拼音有啲on9但係for新手入門嚟講唔錯
淨係識打粵拼
睇你啦 不過最後煩到嘅係自己
squirrel好用太多
嗰個好正 以前係用嗰個
但android嘅gboard都一樣咁好用 冇咩問題喎
chrome plugin 粵拼太弱智 怕人哋用到嬲
呢個打字方法比起倉頡速成,有咩好處?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞