[PolyU] 屋宇設備工程BSE VS 電機工程EE

330 回覆
1 Like 33 Dislike
伊朗巴

都係唔tran啦 睇黎兩者分別唔算太大
咁Tune淺法真係好咩 要tune都唔使咁淺呀

巴打final year加油
巴打口中既ee係electrical定electronic

外國electrical課程據聞會雞d 精英都去哂揀electronic課程 所以應該深唔少

btw外國電廠其實讀一年dip就做到technician
再靠考試就上到engineer位 (類似clp/hke ge E1 E2 E3)

至於香港wo...
我講緊Electrical
原來係咁
唔該哂巴打
同埋想問一下巴打應該點揾參考書

例如想學fluid mechanics係咪可以去隔離mech d course intro文件揾相關ge教科書
睇你放唔放眼世界啦
放眼世界的話 智能+能源野都係個大趨勢
讀返ME EE會比較正路
你都加油
搵果科ge subject syllabus 有講佢用咩reference book

唔該巴打
召喚 柏巴
一位正皮過bs仔ge工程巴
實屬少見
轉行 唔係後悔一世
完全同意 我簡單一句唔好入行就最好
circuit analysis都肥你之後真係加油啊
佢都唔係最難嗰科
mech 近幾年grad幾多人出咗去揸士巴拿明刀明槍咁做嘢
真漢子嚟
香港大部份工程都唔洗去讀「大學」
下係咁用wor
巴打邊間U
對電有興趣睇下有無機會去台灣發展好過
好過留係香港啦
KONG U 正ME多數都係轉行,ME既BSE分流就屌打啦
篇文在賣飛佛入面

利申做緊收銀,bs grad

Chur得起就讀EE, 想hea 就bs

讀BS做電嘅好處係識夾嘢,知道同其他service 點design唔會炒得咁勁。日常計數其實唔難,係好多細項嘢好麻煩,對code夾嘢。

讀EE 好處係多d 機會入兩電一鐵,同埋考到消防牌。我身邊都有同學入到CLP,不過真係一個起兩個止。電牌亦易考過BS牌,好多做到senior 都未考到牌。
有無個合集睇下
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞