[PolyU] 屋宇設備工程BSE VS 電機工程EE

330 回覆
1 Like 33 Dislike
Circuit analysis 應該冇咁難喎
可能係理工教得閪姐
岩呀
打足一世工
唔好開公司
到底點解要係咁加學位

[membe]考完dse去過聽EE professor ge talk
又話KongU得20人 又話乜撚野8個人grad之前就有offer 我diu
當時我仲要係咁點頭
仲話收唔到offer要打過來confirm 唔係就唔夠人讀cut funding
真係同保險佬冇分別
係教育工作者就麻煩畀返啲良心好冇
[/meber]
師兄year幾
歡迎圍爐
Final year 準備失業
engine bd唔係得10個鬆d咋咩
同埋中電自己開左新 part-time degree
連最易入嗰間都
EE
可能近年bd少左人
但EE major fg數目繼續節節上升
講多少少
當幫下手ar
其實polyu bse 同EE 入client既機會都一樣,poly EE有入client既,我都見過poly bse有人入 EMSD CLP 新鴻基等等。

當如果你將來靜係想做電呢行就EE會專d,雖然BSE同樣EE都可以考到電牌。

但如果你到時想做消防工程,冷氣或者供排水就一定讀bse更好。

poly兩科畢業 一係client,一係consultant,一係main con。全部都係做狗,OT到死。

不如轉行啦!!!
Hku mech都係垃撚圾
bse真係太散,專又唔係專
bse最大範既得電同冷氣,但又唔係讀得到
電就EE既天下,冷氣就Mech.既天下
EE出到嚟咪又係做bse野
再講bse既P&D,出到嚟睇幾下就大概明,重要呢樣唔係大範野,無人睇得上眼
其實我apply到physics就ok
所以想入consultant做design
係對電更有興趣咁解

bse入clp power
定係clp engineering ar
唔係話做到冷氣咩
孖E好9難,而且孖E同ME畢業都係入BSE
大佬級人馬

之前見到巴打你狠評bs仔唔專 可唔可講多d
bs做冷氣真係唔夠mech鬥咩
sor for 1999
MTR打錯CLP
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞