[PolyU] 屋宇設備工程BSE VS 電機工程EE

330 回覆
1 Like 33 Dislike
後面嗰幾頁有個poly ee巴打出來講野
仲有路過ge御理巴
多謝巴打ge定心丸
香港地mech被喻為乞食科......你追下之前d me巴打post,
我識嘅冷氣勁人大部份係bse底or bse hd 上mech top up,純mech底冷氣勁人暫時未認識到,不過輪機工程班船佬就真係好多冷氣勁人
出黎講野個d人咪就係話poly ee唔難
係某3A大consultant做緊,冷氣design黎講真係bse會熟d,聽聞ME冇讀過MVAC Design Project,佢地對code同計真係冇bse出身既GE咁熟,但ME既design係做其他有趣既嘢,一定唔識bs咁悶。
咁ME讀嘅野真係好廣

咁又點 呢到係香港
好人好姐做機電
小弟讀mech係純粹為與趣夠分入civil都照入mech

讀完mech包你對呢個世界有唔同嘅睇法然後開開心去乞食
咁講啦
Mech仔做冷氣會熟theory 多但唔識code同equipment
BS就會知要跟咩例 要有咩equipment
但係舊野咩原理就冇接觸
即係bs唔會用一抽formula去計pressure drop
但係mech就會
利申:mech底做冷氣 返工先知有code跟
當適應下
當你真正要返工 做工程狗個陣 只會更灰
巴打應該唔係hku mech人睇返graduate report嘅話,其實有8-9成人係做返engine

而me嘅bse更加係笑話主要syllabus同mech無太大分別,唔同嘅科,其實普通mech都可以take,而且每年揀bse嘅人嘅grad job同mech係差唔多
其實以前冇bse讀
都係搵mech做冷氣 pb
我公司班冷氣大佬全部都係mech
HKU ME仔出嚟好多一兩年轉行啦,me係伏科,不過Kong u仔個名考其他政府officer,我當然無咁叻做到Kong u仔,紀律部隊主任級年年都有一班做左一兩年野me仔
係,有同感
我自己遇過既
不論Client 同Consultant 班冷氣大佬都係mech底多

其實都冇咩特別
BSE底 ME底既GE其實都係白紙咁教架啦
反而都係睇條友本身既學習能力
以前點會無bse讀,bse係英國佬帶入香港,全世界得香港同英國有bse呢科四不像怪獸科,係英國佬將冷氣分左去bse,其他國家冷氣就真係歸me
之前係第二個post見過巴打

有冇辦法學番d theory
例如有咩書推介或者使唔使學番pde呢d advanced math
好羨慕你呢d不羈且有能力嘅人
去ust讀數學 之後簡stat讀 讀埋master 考statistician 起薪都有50k
KONG U 仔都走去做sub仔
唔該呀巴打
宜家唔追番d theory幾時追
kongu mech喺市場上根本唔吃香

利申:hku mech 準備grad job唔係政府/client就轉行
無錯,如果入唔到政府client真係直接轉,但我眼見既hku me仔走去做main con一兩年先知係伏工然後先轉行,但hku洗唔洗淪落到sub仔呀,sub仔係比我地呢d落手做出身讀夜校進修上既人做,一做sub仔就好難洗底架啦!
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞