[PolyU] 屋宇設備工程BSE VS 電機工程EE

330 回覆
1 Like 33 Dislike
Youtube都得啦
不過你冇機會用就唔會記得架啦
以我做左呢行差唔多一年黎睇
我覺得做電會吃香過做冷氣同水
可能得我公司係
呢行好多時PM唔係冷氣佬就係電佬
所以我會建議讀大電>bs
雖然讀完bs都可以話自己想做電
直頭垃撚圾啦,poly mech仲好
洗唔洗咁chur呀
有時間,學下英文,學下投資,玩下so,甚至睇書學tech學天文地理學做人都好過係度j數啦
不敢苟同
Poly會唔會有份report寫啲graduates 畢業之後去邊
真心想知外國EE/ME係唔係同香港好大分別?
差天共地
英文重要啊 英文好 GPA正路 就ok ga la
不過不失
我見BEng bse有兩group,其實有咩分別
老實講
岩岩出黎講專你唔夠人黎
通常讀電最後做返bs 仲多,好少一出黎完全係只做電器仔,一黎做得工程話知你讀咩科,一定係樣樣都要識d,出去同人夾野比人水撚左都唔知,所以先話bs 比 ee 好,起碼人地講既你聽得明,反而讀ee 真係一頭霧水要慢慢再學
EE 我屌你老母呀

利申:讀EE 我覺得理解到個理論真係好重要
如果明左 就會 叮 一聲開竅 來來去去都係個幾款公式運用

Sorry 純粹發洩下 讀書成績差路過
其實諗轉科
不如諗下去外國exchange, 練下你既spoken english同人際能力
以往d GE interview 幫老闆手問下D FG 野
通常如果睇黎毒,人際能力差,Technical再好都不了
我以前公司GE就由某一範做起先既
我自己做電既,其實EE同BSE既都會請

Technical 問題都唔預一個FG識晒
反而show到你識思考,諗野make sense就夠

Technical入左黎好易教得返
反而個人係咪confidence, 人際同語文能力真係唔係短時間改到既野

以前公司有時要support 下其他office 既jobs
(有d team 可能本身上司係鬼佬,有D外國同事咁)
加上做做下,你要出去開會,可能更加要做下presentation 咁
Confidence, 人際同語文能力就好重要

利申:做左8,9年工程狗
之前係某大consultant 做狗
一個係speed既 self finance degree 一個係ugc degree 一個係hd。 但self finance degree依家已經冇佐。
八大bse degree一路減 city嗰個都變成 non-existent
ee就
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞