[PolyU] 屋宇設備工程BSE VS 電機工程EE

330 回覆
1 Like 33 Dislike
BSE 教thermo dynamics 都幾深嫁喎
我嗰年教曬ASHRAE 3個方法計pressure drop
Pressure drop唔係fluid mechanics嘅嘢咩

利申:淨係識equal friction同static regain
Sor 嗰科叫thermo fluid
係抽起咗bs related fluid mechanic 同 thermodynamics 嘅topic 嚟教
HKU Mech Grad 做咗年半sub仔
9月準備讀master轉行
未入行真係唔好入行
會唔會新制syallbus改善左

見到新制比舊制多左d theory 舊制一開波就成十個數表 新制d theory卷都多左d玩法

希望係咁
BS 成日比人笑table engineer
ug 嚟講, BSE 夾嘢叻d,因為對其他service都有一定認識。(利申做冷氣,成日恃住條風喉大叫其他service 就下我)technical 分別唔會差好遠,因為出嚟都係呀sir叫你就做,對code 計數畫圖,唯有從中偷師點解會咁design 同夾嘢。
打算讀咩master

巴打應該讀過HD

香港嘅所謂工程應該違背左一眾N展仔嘅初心
CS
早幾日收到offer
有前途
其實想講Mech係唔會教code
Mech既thermo fluid淨係學theory
BS就會比較專門啲 會知要跟乜code
我讀mech果陣根本唔知咩係ASHRAE CIBSE
所以如果樓主係想讀完搵份工就算
讀BS好過mech
起碼interview有得吹下水
讀工程生命已完
你啱

反而鬥專/學術都唔會夠班KongU first hon砌
不如practical d算
咁冇theory始終有好多壞處

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞