[PolyU] 屋宇設備工程BSE VS 電機工程EE

330 回覆
1 Like 33 Dislike
師兄

應該會讀番bs 反正入EE都幾乎唔可能上番兩電

點解要爆煲
[前途/錢途分析] + [勸世] - 工程仔 final year/non-final year 搵工攻略
https://lih.kg/1105234

呢個囉
EE啦 EE難好多
由高登到連登的好文都係晒入面
正呀
一口氣睇晒成十年黎所有屌工程的post
消防工程更係EE啦,消防牌一,二級都係要求本地EE學歷持有人,全港得HKU,poly,poly speed係有本地EE學位讀,d濕9消防公司仔好多時比錢人掛一,二牌,d退休工程師退休都有錢收,至於BSE係考唔到消防牌,不過係香港BSE就業闊d既,始終冷氣同pluming 係BSE既皇牌科目,上面話CLP收BSE仔,好似係有試過,有一期CLP返大陸有項目,帶左班BSE仔上去開荒(聽人講)
好似仲有 post 2,3
巴打可以去睇下

你口中個d興趣其實好可能係自己呃鳩緊自己
到最後都係讀乜都讀到屌晒鬼覺得行錯路咁
你poly ee? 邊科考試要係咁用?
想問下Ee如果想轉行教書技術上難唔難
主要咩因素影響搵唔搵到工?
Ps冇人脈
香港讀Me做冷氣得啖笑,香港me課程教好少冷氣,而且香港做冷氣既N展大部份拎電牌,香港me拎鬼到電牌,除非chart左就唔同講法
咁bs都叫考到c牌ge 雖然都好難考
可能每天巴係 hku eee
睇你做咩,如果冷氣仔做野前期一定係bse仔着數,因bse課程有專科冷氣
[有志工程者入] 識揀一定唔會讀電,二字頭既科已經咁玩 ...
https://lih.kg/234037

可能呢個post會提供答案

咁後期呢

會唔會追唔上mech仔
我以前都嚇親,讀落又咪係背
Btw engine仔刨屌engine文必經階段
認真咩

覺得自己就快痴線
BSE拎c牌得HKu同poly既學士,其他top up拎唔到
顧問定Main Con?咩價位?
想知巴打咩價
鏗哥hku嫁 hku好似係電機+電子
另外同poly考試考既野亦未必相同
你問緊poly bse and ee , 咁我緊係答你poly ee既野,講既考試亦都係poly ee既考試
Agger
其實bse冷氣係專過ME

ME讀好多嘢 如船,飛機,汽車等好多重工業既只是甚至連一粒螺絲涼粒螺絲吃幾多力都要計埋一餐。
相反bse黎黎去去靜係讀風火水電,做下四範既design,me就冇做design既,出黎做冷氣consultant,一定係bse>me。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞