[PolyU] 屋宇設備工程BSE VS 電機工程EE

330 回覆
1 Like 33 Dislike
科科專業都難讀架啦
辛苦3,4年
但係人地出黎個人工同工作環境跟一世架
依家唔努力讀你想老左先後悔?
因為多野背而唔讀可以話係on9之中既on9
唔係
個人覺得如果要為錢而活嘅話應該big 4已經係極限
純講考試既話 EE D科基本上同數學course既野無乜關係
有興趣係好事
但ee係讀咩你知唔知先
讀咩都好,千祈唔好讀me

機械工程,自毀前程
少時讀Mechan,中年揸貨van
與其讀機械,不如考多屆

機械工程真係大把範數,飲食,物流,運輸,清潔,樣樣都同機械工程息息相關,幫你成就未來

你可以用喺大學讀到嘅dynamics幫你喺揸貨車送貨嘅時候更好咁掌握車速

又可以用solid mechanics同 mechanics of materials嘅知識,幫你疊貨上唧車號時候更安全做個成功嘅送貨佬

亦都可以運用fluid mechanics喺洗碗上,老細見你口up up bernouill’s principle 又 Navier Stokes equaton咁,唔加你人工都唔得啦

如果上面嗰啲你都無興趣,點解唔加入m記做個炸薯條界嘅明日之星運用thermodynamics同heat transfer嘅知識,有咩薯條你炸唔掂

機械工程大把出路,讀咗就一世都唔愁吃喝,你仲等緊咩
做engine其實同big4相差唔遠
有時可能仲chur d tim
知道 有睇過syallbus
但big4大把靚女
一定唔怕做野悶同無女朋友
係engine做渡日如年
BSE啦,EE好難架
big 4應該好唔少wo
d grad e post都話big 4 人工升得快好多
就算升唔到經理都有三萬幾
真係。。。。
做下好心提你。。趁未行錯路
唔好做工程啦
我做緊第五年。。。
由Grade E (EE)位做到睇晒所有SERVICE(所有所有另加又環保又建築)。。
可以話你知。冇撚用同搵唔撚到錢 你可能覺得我好廢
當然夠唔夠睇你自己心態
最緊要我覺得你睇得晒咁多野
你係其他行業一樣大有作為
人工咁緊係big4高
其實工時同壓力都係big4輕鬆d
不過連登仔不願面對姐
乜d數唔係好深咩
一句講晒
除左cs
其他engine科都係唔抵讀
勸你唔好掂工程
咁多人勸佢都要衝埋去
應該好有興趣
咁只可以講句恭喜你
你真天真

人生只有一次
BSE > EE
利申: Poly EE畢業
其實如果做bs的話
睇你畢業入果間公司同果team 對你之後仕途影響比較大
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞