[PolyU] 屋宇設備工程BSE VS 電機工程EE

330 回覆
1 Like 33 Dislike
淺唔淺個講法我答左了
但你就算讀到grad都唔會有d咩特別要用到大學數學course既數去考試就算有都會係lec notes有大約example教左你點做 記得個template代數就得
咁聽落同bs差唔多
如果講學習同了解哩門學問既話 應該難過bs少少考試既話就唔知了
有ar
讀電嘅話澳洲都收electrical design engineer 即係做bs電ge工程師

要求低d ge話去日本做technician都得

https://lih.kg/925638
點會 你地勁我地bs仔好多
EE好

利申 : EE
唔係話EE係真專業咩
最怕係bs學theory唔夠 出黎做連經驗都補救唔到
你自己望下poly ee 各科 d past paper睇下有幾多科既考試題目要用到數學course既野
咁我地bs都要少少 d in
btw真係連a math都唔使
我地bs偶然都要wo
唔係嫁
你上imeche個到睇下香港d course係咪accredited,我記得bse淨係得hkie, cibse 係accredited
imeche唔係MHKIE wo
一個係學會,一個係member
咁我再睇下
我係指imeche轉去MHKIE(Mech)
MIMECHE
睇你點定義a maths
考試只會用到好基本既微積分 姐係唔會用double in , pde or ode (成個degree好似得Eng4004好似用過一次) , Taylor series , sin cos formula 個堆野
而且要用到d數/matrix既題目都非常少
ode用得一次
睇黎我對poly EE有好大誤解
會唔會係畀人tune淺左
推爆EE嗰個都話以前d卷深好多
有答案未
今年EE Final year
難唔難其實睇咩人出
有d科應該要好鳩難 但出到智障咁
以前係好鳩難ge 你冇講錯
可能係學生質素低左 變相好多科都易左
呢個都係一個大問題 變左學生好多都一知半解
理論野有 但冇HKU咁深入
畢業就等打工 冇咩人玩PG 所以先比人笑埋大
咁當然睇人造化啦 只係課程冇咁深入啫 但你都可以拎參考書學深佢
樓上巴打都講左好多 睇下你仲有冇野要問
我之前睇過幾間外國u既ee考試卷 好似都差唔多
而家好似無乜邊科考試既計數題係好難姐係無乜題目係智商既分水嶺 好聰明先睇得明而無咁聰明就睇唔明
每科比心機溫書= 一定有回報
幾難都好

學完喺香港d knowledge 唔會Apply番出黎

香港又唔係做design

power 都係做maintenance
文件野多

Design 喺外國先有
係香港 bse degree教既野實用好多
純EE教既野 比較少人同比較少機會用得返出黎
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞