[PolyU] 屋宇設備工程BSE VS 電機工程EE

330 回覆
1 Like 33 Dislike
難d,因為ashrae係有lab專門研究,d table其實就係data 成果。你想睇多d 嘅話可以借本ashrae handbook-fundamental 睇,佢有theory 同step 解釋d table點嚟。

唔該巴打
遲d返poly一定會去睇下
入咗poly me
後悔到仆街
玩下車隊囉 你地車隊咁撚串
師兄 讀完bse啱啱畢業出嚟做嘢 揀做consultant定係contractor會好啲
牛皮燈籠
咁hku first hon應該難拎過poly first hon好多
到最後兩班咪差唔多 係poly再少d機會入政府

入hku要砌低班興趣能力兼備嘅痴線佬
其實我覺得Consultant同Contractor 各有各好

Consultant 既GE通常都係紙上談兵, 落場夾野實戰係差D
不過如果入到大既consultant , Charter方面的確有優勢D
我個人認為consultant 個job nature 容易d comply UK spec , 同埋consultant 你個CV 會多D job references(contractor 始終落場砌, 如果main con, 就分分鐘你完左GE, 都係跟緊同一單)

我自己都做過短時間既contractor, 我D書院派真係唔太做得掂
如果你中意site works, 中意有件實物咁學, 唔中意紙上談兵, Contractor都可以考慮, 同期有D同學係Contractor 都發展得唔錯

所以我覺得真係要去做下intern 或者1 year placement
你會了解自己適合咩多D
我以前都會問邊條路會好D
但做耐左會發現你個人既能力, 際遇遠比你個起跑點重要
出黎做野100個人就有100種唔同既際遇

又拎下D朋友既野做下例子
A朋友一grad就入Client 做Grad e
B朋友就做左大半年sub 仔就轉入consultant

B Chartered 後入埋去呢個Client到做
做左大約兩年後B爬埋A頭,再升多一級
如果socialize方面比較差,係咪做consultant會好少少定係或者根本唔適合做工程
我諗唔會夾野上既交流都有問題既
Contractor 要適應地盤文化

Consultant
如果Design office,對FG係易適應D既我覺得
一開始一定要做contractor 最好直入project睇installation同T&C
因為你FG仲係戇鳩鳩唔識睇code同spec
睇晒啲師傅點出古惑就學夠野
之後可以選擇跳去做A字頭consultant考個牌
一開始咪撚入client, 一來啲人戇鳩鳩未必識野, 二來好多老屎忽收住唔教人野
利申:10年+charter
勸樓主都係讀bs
我讀mech依家就要瘋狂睇design guide學返
好亂
mech/EE其實都有好處既 就係個工程師牌移民嗰陣有用
BS得個水喉匠牌用得着
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞