新手學投資 三本必讀的投資書籍

593 回覆
466 Like 27 Dislike
https://rich01.com/speculator-book-talk/
都係依三本,重複看,越看就覺得越高,巴菲特對會計要求太高,股價太殘,太少買入機會和早期投資
Lm
雖然我係圖表派 第三本幾有興趣
幫助撈底
鍾記夠老派 好睇啲
肺炎避世
十幾年前我覺得係既,要睇好多書全面知識先有用

但而家時代變左,一般散戶根本無可能同有咁多data 同ai 分析既大行鬥

而家投資同賭大細跟莊閒差唔多
圖表不可靠
lm
有data無心態都係無用
買股票唔同計數
有冇巴絲推介講未來科技發展既書
Ho
留名學野
lm
鍾記?
留意多d soft bank 嘅投資,孫正義就得
09 年左右已經有d 俾一般人買,用黎分析數據既ai,要餵好多data 俾佢食
當時睇過,已經覺得好嘆為觀止

呢十年processing power 同演算法進步快到想像唔到

一般投資你以為自己分析緊,其實只係跟風買莊閒咋
手足你 upload 相之前剷咗 metadata 未? 我睇到曬你嘅位置同電話型號喇!

唔想再有手足被黑警自殺?用呢4個apps!
https://lih.kg/1864933

請大家幫手正評,lm,避免沉底
lm學野 fg想買啲股係唔洗成日mon住 份工忙忙地冇得成日睇電話。。
要睇人坐唔坐到貨回care 唔care 短期performance, 價值投資係可以一直坐,當然最近的concept 價值已經去到好闊,唔再係巴菲特以前所講的價值
當一隻股票 同一個價入 結果都可以好唔同
心態決定境界!
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞