新手學投資 三本必讀的投資書籍

593 回覆
466 Like 27 Dislike
睇中文譯本係浪費時間的

睇多d先知咩書適合自己,同埋好多華人討論區推薦既所謂經典,好多都係不切實際,理論多多無咩用既書
所以咪得出都係收租唔係就直銷呢2個結論
etf呢類啱我呢d懶人,有乜書岩睇
認真,睇呢D書輸死你

呢個世界無必賺錢既公式,就算有都已經比AI 發掘哂,流出市面既技術分析都係垃圾
option 讀完基本arbitrage 定價公式, time value intrinsic value 就唔好再讀啦

愈讀愈泥足深陷,好撚複雜既derivative係整黎玩散戶,唔係比散戶玩
睇綠色財經筆記、急症現金流兩個網頁仲實際
多數都睇中文譯本,請問巴打係咪真係差好遠?
巴打我發覺自己既投資風格開始出現問題
應該點處理
買落呢啲股份到
本來就係一項投機操作

我唔用賭博形容
係因為呢類公司喺技術上的確有一定優勢
但無人可以肯定
呢類優勢最終能化成市場、利潤

15%穩定增長未必一定唔可取
只係視乎你嘅操作方式
如組合百分比、分注、槓桿運用等
Buffettology
Interpretation of financial statements

By Mary Buffett
首先要有對有錢父母。

完。
留名學野
LM
有中文版
巴打有咩應用到睇過都覺得好正但係apply唔倒落日常生活,莫講話投資
應用落生活係好有用
比如你慣常接收左既資訊,你係會俾系統一影響而錯判,落錯決定。
舉個例子,上連登睇新聞,到底你睇完啲文,有自己一套想法多多少少都出左黎,但好容易因為2樓一個回覆,你已經成個諗法180度改變左,跟住接受埋。呢個就係系統一作怪。
而你係應該接收更全面更清晰既資訊,再自己去思辨一次(去推一次)慢慢先落結論,即係迫自己用腦諗(用你個系統二)
成本書都係講快思(系統一)係好易落錯決定,要慢想(系統二)諗清諗楚先做
俗稱:三思而後行
成個主旨:你要迫自己日日夜夜操個腦,因為個腦好懶,系統一成日作怪,要做大決定要用系統二,但一般人既系統二都好弱雞,要操要健身,健腦。
基本上,你打字講野,買賣股票,返工做野,學習,都可以應用。
真心一本好書
我睇完,自己練習下,依家打字都比以前有條理左。
股票作手回憶錄
傑西‧李佛摩股市操盤術
有無人睇過?
介紹下
睇英文版?中文版好多人話譯得差
我英文差,睇中文版。
的確有D位翻譯得好差,要自己花啲心思去理解。
我見網上好多人鬧個譯者曬左本書。
但我見依家出邊賣緊果個版本好似同我以前買既唔同(薄左好多)
唔知係咪改左版(我都想知)
新版同一個人譯
我英文都差要睇中文版
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞