新手學投資 三本必讀的投資書籍

593 回覆
466 Like 27 Dislike
我諗住等書展果時買kobo,貪有多D優惠
到時再去試下機,可能又出新,而家用住IPAD
投資書要慢慢消化,一次過睇幾個鐘都未必有用
LM
同埋用Keynes 個Beauty contest睇法睇投資
你以為你好理性咁睇一件事 (即係fundamental value, Cashflow/ Div/ PE/ Event)
有其他人落注前會好自然咁先predict市場上既睇法再做一個adjusted 既注碼
如是者不停重複去更高維度 assumption based on other assumption
所以你既理性分析去到最尾都未必係理性
巴打有無教如何正確地進行公司估值既書可以睇
Btw 絕對鼓勵投資
有d人可以’感應’到市場上既異動同走向
但一定係少少數

入門首先了解自己風險承受能力同分注
分開幾份 主體買ETF
可以再細分行業 / 唔同類型 (收息/增長/潛力)
再分相應注碼去正股/ option
比較完兩樣回報
有天份有穩定回報先加大注碼
直覺賺=賭
長線玩唔過
睇書加油
基金屌唔過
越講越深
留名學野
無所謂正確方法 大家都係估算
只有了解再調整
無邊個方法一定準

參考教科書可以睇下
Financial Statement Analysis and Security Valuation ( Penman)
上面off topic
唔好去到公司估值咁複雜先
淨係地產估值用DCF
個discount rate點揀
現金流嘅assumptions有無嘢要Q都唔簡單
lm
俾錢出去跟人學仲快啦
咁講,我哋只能夠喺接觸到嘅資訊、知識上
作出最合理嘅選擇
理性決定唔保證我哋會贏
只係令我哋輸嘅機會降到最低
唔算off topic 既
但假如入市果下無對成個行業有認識
唔知背後概率回報同玩法
你再多技術分析 都係送錢俾人冼
將輸既機會降低係要求你背後既assumption 係岩

只係提出一d角度俾想學投資既人者
就算asset management fund
Active management 都係輸多過贏
除左食物鏈頂層
上呢個網可能download 到 pdfdrive.com
龔成?

心態無得學
不了
睇有冇人肯教姐
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞