新手學投資 三本必讀的投資書籍

593 回覆
466 Like 27 Dislike
信佢果班仲折墜
價值投資又唔一定要關巴菲特事
用開腦個人無咁易痴呆
btw以前睇書有英文僻, 想搵英文版覺得經典D, Formal D, 順便讀下英文
尤其是呢類Classic類當百科中書/會收藏果種

但而家發現睇中文版吸收內容比較好
一般黎講台灣中文譯本問題都唔大
認真咩,識有個fd玩技術分析賺好多,叫佢教路佢叫我睇曉氏
做個真正投資者
買股票=買生意
我都中意睇英文 原汁原味
應該要揀本主動投資嘅睇
E.g. 最重要的事
再睇下邊套岩自己
技術分析報喜不報憂啦
唔係點話比人知有技術
我會揀前者
lm
都算睇得明同順
但始終second language吸收冇咁好
不過讀書英文,最驚見到中文譯嘅terms睇唔明唔慣
技術分析結合少少基本分析有可能賺到大錢。
我知有一本係How to make money in stocks by William O'Neil 係提倡momentum trading 的,可以睇睇。

齋技術分析就覺得好危險,唔識的話買左d 中國XX 國企,8字頭創仔呢D 廢股就10個有8至9個輸。

果個所謂美女股神同你個friend 可能係少數成功者,唔好中survivorship bias.
所以aastocks 同d market information provider 應該有d 錢賺
題外話,世事好奇妙,聽過有個唔識字只識5個number 的阿婆(好似係2,3,5,2318,3968)17年來由10萬滾到450萬,CAGR:25%

但股市應該有好多仆哂街的老散同廢老。

Survivorship bias 就係你只知道贏錢的少數人而忽略眾多輸錢的人。

雖然,但呢個concept 想講講。就係叫大家投資做番自己唔好炒人地。
睇下上面d post 大把
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞