新手學投資 三本必讀的投資書籍

593 回覆
466 Like 27 Dislike
Trade 下 trade 下會覺得自己trade 10次有6次係錯。不如唔好trade, 乖乖地坐下好過。

唔好揀d 中國廢股就得了
股票投資而言 其實都係得兩款
1. 主動:挑選優質業務 + 估值 +買入持有
2. 被動:ETF買入成個經濟
我諗大部分Active 既
目標都係贏大市好難keep 到Buy and hold
優質業務 / 估值 好多時真係睇你點睇
當你得少少finance 知識走入去玩
你既對手係大户/ Fund / 全職trader
有資金 人脈 資源
佢地入邊斟茶遞水既都隨時u grad + CFA
唔好講操盤果個
本身就係一場極唔公平既對決
大部分人保本都成問題

你買 passive ETF = 跟莊玩 搭順風車
Passive 都可以跟你目光 買唔同segmentation
就算做足安全措施都一樣可以搞出人命
做好風控、又做足本份
原則上唔會長輸嘅

就算係買債、買REITs
我哋落嘅假設AA級唔會執、地方政府唔會爆煲
市場唔會急速加息令物業價格下跌
每一項都係可以出錯,只係機率問題
好難長輸
但你好易跑輸大市
同埋輸一次係入肉過贏一次

你主動投資take 咁多excessive risk
當你目標係一年15%
有d ETF 都去到12-13%

Active management 只係岩大財團玩
大户目標都唔會定到太高除時貼住大市就得

除非你係市場入面既the special one
無嘅,咁有機會贏就自然亦有機會輸
廢話講真係睇年紀同風險承受能力

我相信係短期波動無得捉
但長期趨勢係每人個人願意研究都會睇到
咩時候要保守、咩時候要進取
就算唔係完全理性,都需要自己有把尺

Howard Marks同Ray Dalio都叫咗分散風險
Be cautious好耐
作為投資人可以自行選擇聽唔聽
啱啱先又有人笑Ray近期回報below par
但我就會揀Be Conservative囉

你知唔知終共hack咗來自三十幾個國家、幾十間 global telecoms 至少七年,竊取了大量 data??

https://web.archive.org/web/20191215181157/https://siliconangle.com/2019/06/25/data-stolen-global-telcos-suspected-chinese-hacking-campaign

想睇吓點可以阻到終共 track 你?即刻撳入嚟睇:
唔想再有手足被黑警自殺?用呢4個apps! (啱所有人用,尤其前線手足)
https://lihkg.com/thread/1864933/page/7?ref=sharer&post=172

請大家幫手正評,幫推,避免沉底,P牌推唔郁
十卜十卜
樓主有無教科書推薦
Lm
上面提咗本
Penman
點造市法
lm
Ray dalio都比人笑?
走著瞧囉

都串得幾明顯吓
lm學野
我明你講乜
但最重要果樣係對市場上9成人黎講
Passive management 既return 係> Active
短中長期都係
你有能力贏大市
本身數理同對周圍環境既觀察力都會好好
無呢種特質既睇完都係無幫助
Intelligent Investor搵唔到中文電子版
想用kindle睇
同問kobo 搵過無
點睇youtube曉氏
我哋嘅討論、以至牛巴嘅分享
背後都有一個假設就係願意為咗更好嘅回報
讀更多、睇更多
舉個例,就當投資人決定只投資於ETF
揀著S&P定2800回報已經有差別

Passive Investment係令投資人喺唔熟個別行業、市場下
都能夠捕捉到投資機遇嘅工具
佢嘅存在為投資人帶嚟方便
但投資人仍然係有做,或最少係抄啱,功課嘅需要
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞