新手學投資 三本必讀的投資書籍

593 回覆
466 Like 27 Dislike
咁做銀行定期都係投機啵
去尖沙咀誠品無唒投資最重要的事同巴菲特寫給股東的信
要上博客來買
咁神奇
物流鏈斷咗 返唔到貨啫
不過上博來客買平好多
連運費重平過香港3,4成
Lm
其實大戶嘅資訊亦未必如你想像中多
除非你好似巴老級別
有本錢要求對間公司做full DD
牛熊巴呢下轉得妙。
銀行又高槓桿又複雜,投機性比買d 簡單又爆升的物管股高好多。
槓桿之後感覺上賺capital gain係爽過dividend yield
Btw而家買樓啲租樓回報率係咪唔包loan interest
如果計埋mortgage interest同其他雜費
新近買樓嗰班淨蝕緊現金流
完全係賭博心態望佢Cap Gain
岩岩開左戶 從未玩過 想問下有冇書係 講解下
選股 52天平均線咩黎 睇圖 呢d基本野 了解下股票咁
心態既事暫時未有用住 因為連點做都未知
唔該各位
忠言逆耳,但要講嘅係
唔好信咩睇高低位
完全係作出嚟呃老散入場賭博做水魚

學好理財,了解投資工具嘅特性
做好資產配置,先係長久之道
路遙知馬力,你幾時見過所謂睇圖嘅
可以挨得一次、兩次嘅系統性危機?

唔該2位巴打 聽日去買下書番黎研習下先
All in 買美股ETF 再扑暈自己訓5年,5年後你應該有唔錯的回報。
就好似2008年初買隻QQQ, 再扑暈自己訓10年,2017年尾醒番。你會發覺自己多左好多帳面獲利。

又唔洗金融海嘯嚇餐死。
美股ETF嘅月供SPLV
Alpha Anomaly嘅現象
會令低波幅(風險)反而有更好回報
所以低Beta嘅SPLV會有更強抗跌
長期跑贏高風險資產嘅能力

但月供有個唔好處
就係如果週期尾段入場,變相挨價機會一樣高
就住呢個情況有幾個選擇

1)以期權與正股進行對沖
令短期價格下挫嘅影響減少

2)總之一直供,相信美帝嘅制度會帶來昌盛
It’s time, not timing, that really matters!
https://www.capitalgroup.com/individual/planning/investing-fundamentals/time-not-timing-is-what-matters.html

3)喺週期末高風險、資產價格過高環境未完前
只投資充以平通脹嘅定息產品
如國債ETF、市政債CEF等
以保存購買力為首要考慮
第二點好同意,也最岩新手,但考驗心理質素。

第一第三點好考你分股市高低的能力,新手難跟。

between splv 好正
田園樂文訂都得架
俾多小小當支持下黃店
留名學野
所以其實地產商成日sell個租務回報好似冇net of interest
500萬樓, 3%回報, 15萬一年, $12500月租
其實頭幾年interest咁高...真係守頭5年都冇咩return可言
放低fin太耐, 講緊CAPM粒beta systematic risk?
係CAPM嗰粒
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞