新手學投資 三本必讀的投資書籍

593 回覆
466 Like 27 Dislike
今日買完就睇到巴打個post
個人覺得無用嘅書:江恩理論
或者係我睇唔明
見識少,等物流好返,我都買部Kindle
1:你唔需要價值投資,fund 佬需要因為佢手持龐大資金又有好多公司規則要守,唔可以輕易做買賣,而老散可以自由走出走入
2: 你其實唔識做價值投資分析,匯豐既年報無一百都有幾十人做,做果個或者都只係清楚自己做果part 既魔鬼細節係邊度,你又點了解張報表?
3: 你無內線
我睇完呢兩本感受深過溫CFA 同個bachelor degree
醫護罷工你咩都做唔到 咁小野你做到啦掛
https://lih.kg/1868584
推翻啲行動post 唔好俾啲失敗論上熱門
今晚極多五毛
value呢樣野個個睇法唔同架啵
如果你睇jim rogers條痴線佬
佢本書都話自已幾乎total loss2次定3次
咁咪勁
total loss 左幾次都企得番起身
依家睇security analysis啲英文好辛苦......
如果想在美股市場投資,睇英文版投資書會唔會好啲?
留名
多謝巴打,人到二十中,完全冇投資概念,都要打算下
不求飛黃騰達,但都希望唔好跑輸物價通脹
會努力研讀
多謝分享! 得閒我會睇書 (平時我有睇開信報)
投資心得:All in買tesla!
強帖劉明
專心提高自己value 創業/ 讀書
回報會贏9成學投資既人
買美股ETF 幾廿年好過
lm
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞