黃色蔬菜圈-重奪食物自主權

376 回覆
339 Like 0 Dislike
有時買餸都好煩,好多嚟自中國
有無人知呢間農場? 見hocc share
兩位ching好似識啲嘢
兩位more
話新界菜又有幾多真係新界種
要push
黃乜撚色
一早有
自己搵 馬寶寶 鄉土學社
本地菜正到仆街
試過一次返唔到轉頭
雖然中文係叫溫室
green house主要目的係提供植物係恆定環境生長,例如阻擋昆蟲,保溫,用黑布阻擋過多陽光,擋風
如果係香港夏天生產,一定會裝風扇通風,等環境溫度同周邊既溫度相若
只係夏天唔太適合種生菜青瓜
種返甜椒,蕃茄,通菜應該ok
其實搞農場 想大量種植都好辛苦 我自己都有興趣 我屋企人都有種 但佢地唔支持我投身呢行
agger本土菜要優先考慮
但用晒所有農地復耕,最多最盡都只可以供應40%蔬菜量
其他60%唔想繼續係支國買,要搵有冇搞蔬菜批發嘅手足從外國eg台灣越南入口更多蔬菜,代替支國毒菜
識貨!馬寶寶咁就十年,啲菜堅係平靚正

https://www.facebook.com/landjusticehk/videos/852017891913620/
蔬菜批發呢?試下從外國eg台灣越南入菜
Hktvmall 有時都有得買台灣粟米
online shopping蔬菜都有得諗
btw ching個username
可唔可以講多d?點樣買?
上網睇佢哋fb,好似都幾遠
可惜我唔係住嗰頭
又無車
唔係時不時入去買餸都不知幾爽
諗下好啦#mock#PixelMaster
香港既農業依家黎講就真係唔好
無政策支持本地農業,而且要投入既成本都相當高
有啊,識入面幾個成員,黃到金
香港搞調理農務真係完全缺乏任何配套政策
依家好似有同其他合作搞本土農產品送貨
可以上fb望下
好撚正,香港有間豉油廠啲豉油又係屌過返唔到轉頭
先由減少依賴 階段性做起嘅話 其實可以試玩魚菜共生/aquaponics
係自己屋企都可以種 最簡單設置就係金魚缸
上面放一層板加幾個開窿杯 種生菜之類好快有收成
仲可以重覆收割 如果個缸夠大仲可以養食用魚
重點係環保 乾淨 新鮮而且唔需要點花時間打理
種少少試下先,唔好太快破釜沉舟
夏天唔種青瓜幾時種
之前有人投資想過搞工廠種菜
垃圾政府唔批
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞