黃色蔬菜圈-重奪食物自主權

376 回覆
339 Like 0 Dislike
借個位嚟

手足記住做足呢度寫嘅安全措施!!

請大家幫手正評,lm,避免沉底

唔想手足再俾黑警屌完鬆入黎睇!! 4個必用 apps
https://lih.kg/1845320

快啲同我推上熱門!!
巴打
如果識不如落手搞
口罩鏈都係咁嚟
香港其實做温室水耕比較有條件
揾地較易,可以係所謂棕地上面起,又唔洗理水源,所有野都可以監控計量易吸引投資。泥耕有機係教育同悠閒層面係好,但要做到生產賣出去門檻太高啦,反而温室水耕可以直接買外國投術同組件,有哂說明書普通大學生都唔難上手
前幾年都好似有港人做緊,又有見過年輕人種micro green,不過價錢有點貴,始終在商言商,始終沒入貨。
但自從黃色經濟圈後,都開始尋找黃色supplier和local菜。
我講就叻
但係都真係要搵有搞開初創既巴打幫手
如果有興趣可以搵埋上面批發巴打仲有澳洲種菜巴打開個GROUP大家傾下計睇下成唔成到事
買開外國空運貴價菜

利申:人工低
另外最近都有睇下D新聞
之前有位香港人兄都有做工廈魚菜共生
我覺得現階段既工廈VERTICAL係比較岩做
一黎行魚糞+生物降解堆肥可以用泥令菜既種類多D,
二黎就係係水度set好個biosensor 就可以做到mon住菜既肥料量同埋生物降解既效能有冇減少幾時需要換
不過魚菜共生最大問題就係養埋食用魚既話就多左好多變數
唔止係魚會有唔同既病, 唔同既魚要唔同既餵食/糞量/病菌/會唔會惹埋d菜等等
所以係真係比淨係用led 黎做vertical 菜園麻煩d
我哋要自給自足!
黃色地產圈
無錯,溫室水耕比較適香港
使用肥料、水量比傳統農業少好多,而且產量高
水耕系統如果使用closed system,例如nutrient film technique,水不斷循環,而且直接比植物根部使用, 水量既消耗可以降到好低,肥料亦都係
但要有人/系統監控,唔太難,都係睇返pH EC值,做下實驗分析
上而有巴打講味道問題,一般生長快,味道正常無咁豐富,另外都好睇農作物品種,如果可以育出平衡生長速度、味道而且合適水耕既品種,就可以解決到問題
温室水耕系統唔洗買,自己買村料砌好快砌好
其實最大既農業問題係政府無政策,農地被濫用,解決唔到依兩個問題就大概唔洗諗
樓主咪撚吹啦
講講已經好過我咩都唔曉
要有第一個帶起先成事
之後就會吸到啲有心又有料嘅人 join
推到餐餐有靚菜食
太陽能LED 終於有用la
叉完電用尼照蔬菜
重點在分散投資,而唔係本地100%自給
想問前期investment 大約要幾大
唔想再有手足被黑警自殺?用呢4個apps!
https://lih.kg/1864933

借個位嚟

請大家幫手正評,lm,避免沉底
Push
細個成日幻想會有一日有大廈農場
agger
不過運輸真係問題,尤其香港人咁中意食葉菜

btw啱啱開始啲菜未種好可以買住急凍菜先
希望有實體店啲唔識上網嘅人都可以買
搞緊台灣菜入口
想幫手請聯絡
https://t.me/removebeforehi

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞