黃色蔬菜圈-重奪食物自主權

376 回覆
339 Like 0 Dislike
都有得諗,雖然功能組別好細可能會過半,但好過咩都唔做
push
唔好意思,可唔可以幫手睇下
https://lihkg.com/thread/1902010/page/1
係講一D我認為對YouTube戰線有幫助嘅嘢,如果認同嘅話都希望可以幫我手推,唔該。
美帝有間公司賣vertical farming 既kit set,唔知幾錢,但可以approach下其實
之前同一個瑞士既攝影師傾偈,佢話係瑞士唔單止係自己屋企,就算係高樓大廈隔離有公共耕種既地方,之後會係返大廈到買。佢自己係屋企(唔大)都可以用發泡膠箱裝d泥,種吓細蕃茄咁,間中先出去買下菜,部分自給自足。除咗自己屋企種。大膽聯想,如果高樓大廈既租可以(搞到)跌就有機會推依樣野了。

另外,其實每一區有親山既地方基本上都有人霸地圈地,無王管!佢地有d圈到種梯田,自己係引水渠到搭喉,水費都唔知洗唔洗畀... 如果收編發展,其實都應該係可行。不過要郁到D人就唔知區議會會唔會動用咁大既心力...
支持
印度蔬果都唔平

係有印度雜貨店賣印度菜
白蘿蔔 薯仔 茄子 瓜
有冇得叫佢入多啲
遲啲中國糧荒都似
more
平時都無人買 唔使入多
diu
咁就應該係連登大肆宣傳
唔知有冇人可以整個compilation of黃色蔬菜店/外地蔬菜舖,因為我自己都唔係好識
但係條印度佬 唔黃喎
佢哋唔支持港共
但亦唔會全力支持香港人抗爭
因為會令到無生意做

不過扮黃扮住先嘅話
都可行嘅
做大個餅
貼英文文宣
真.connect英語世界

其實前排香港人搶米
印度超市/雜貨鋪 仲有印度米買
你可以去重慶大廈/美麗都
地下至1-2樓啲鋪睇吓
不過兩幢大廈都藍到黑
推呢個
上Facebook green objects
我pin你先
不過我p牌都推唔郁⋯⋯
幫推
Push
係唔係應該專登開個po推呢個?
推上去先 剛剛正打算睇下邊啲係良心供應商
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞