黃色蔬菜圈-重奪食物自主權

376 回覆
339 Like 0 Dislike
暫時土地發展政策真係個死位嚟 除非抗爭嘅能量可以push去發展嗰度
要新界復耕就要由發展商手中攞返囤起嘅地1
要攞返啲地就要政府力量/改善政府規劃,eg改變土地用途嘅權力要揸返喺大眾手上
棕地可以做水耕/養豬養雞
農地就當然俾農夫繼續耕,低投資門檻過vertical farm 好多
市區都有大把公園草皮同天台可以種嘢食
山坡地重可以種返多啲果樹
其實大把世界大把嘢學

但前提係啲靚地唔好俾政府同地產商破壞晒先得
而一日官商鄉黑繼續可以透過囤農地->再發展去賺大錢,香港就冇辦法喺新界大規模復耕
新界東北未完架
出現了
仆街政府、鄉黑同發展商成日夾埋蝦農夫倒泥頭落田
支持本地農夫
TG channel: greenobjects_hk
我最近都搵緊黃色蔬菜供應商
先發覺原來香港係有黃農夫
計劃向佢哋訂菜
支持本地農業生產
推!香港人食香港菜
但水耕就唔好啦,以前就係大把鄉黑搞,借機搞爛農地用黎發展
知道左之後從來都唔買
https://www.inmediahk.net/node/1032901
如果政府肯發養豬牌,上年香港養豬一早發晒達
建議入台灣, 一來近
二來好多香港人呢半年去左台灣

應該要睇下果邊啲人可以搞農場或種菜之類
支持
Push support local farming ! 只吃本地菜
但首先要政府真係立法同執法防止倒泥頭,唔比人先破壞後發展,確保到農地農用先
唔係既話,冇晒真實既農地,下下垂直耕種,姐係得返有錢人(大財團)做到。別忘記誠哥超市菜心都100蚊包。

經歷過777統治,係咪仲未比人捏夠條頸

仲未講垂直耕種既碳排放,氣候問題今年不是不察覺吧?唔好凍左幾日就當有冬天
台灣🇹🇼都好 幾近 又同聲同氣
搵耕地同復耕都係長遠計畫
買外國菜迫走中國菜應該係短期首要任務
anywhere but china
agger支國其實唔可靠 疫情影響下耕作同運輸都會有好大問題
不過唔知香港有冇手足搞蔬菜批發 畢竟要人入行都唔容易蔬菜批發呢個行業停落好撚藍同紅
btw台灣嘅菜應該都幾啱食
push!!!! 骨唉的牙!!!!!
中國爆非洲豬瘟 + 澳洲大火 + 非洲真蝗禍
香港諗定點樣自保都真係差唔多
https://www.bbc.com/news/world-africa-51348517
agger
所以進口蔬菜要產地多元化
同埋要有一定蔬菜自給率
vertical farm最大成本係電力
除左種沙律菜,其他應該都好難回本
既然有農田,以溫室水耕既效率最高,無論係用水量同肥料量係最低,而且無農藥
溫室可以自動化生產,價錢可以平過入口
你個溫室係溫帶溫室定係熱帶溫室先?搬字過紙好易出事
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞