黃色蔬菜圈-重奪食物自主權

376 回覆
339 Like 0 Dislike
馬寶寶,生活館
歐羅
好多本地農業
間野好耐
好似有搞個農友會出來
我識個大學生就係種田
pish
ching 多謝你幫手向目標又行前一步
小弟屋企就係做蔬菜批發,老實講有啲越南菜好似芋頭蕃薯都係經陸路到大陸分銷,之後先黎到香港

而台灣菜真係得一兩檔有,品種都好少,可能有得做
但如果要經水路運瓜果蕃薯,因為隔幾日先到,預貨量既難度好大,以而家咁爛市黎講,啲菜好易擺到爛都無人買,成本會好高
英雄所見略同
禁撚多工廈
翻新加通風 食水渠 去水 然後就輕鬆

仲有D係排污都唔洗既
香港獨立 唯一出路
Push
Push
美帝咁多農產品,香港掃晒咪得
最主要我諗唔係做零售
而係係黃圈入面既固定供應
可能要分析返你搵果幾間黃店既menu, 需求再作調整
穩定左一定客源再諗會唔會開黃色菜舖零售

零售方面我都建議最好同現時街市式分返開
可能係做類似超市之類既包裝分類
可能係煲湯既就一包, 而要煮既可能就附上食譜/配搭令到新一代更容易接觸到唔同既蔬菜
美帝過黎最多淨係可以cover 到冰鮮/根類植物既需求
要係東南亞或者係本地種植先至可以cover 曬香港常用菜
睇過一個節目用led燈係工廠大廈種藥
水耕菜其實唔環保而且食之無味,真正的廚師唔會用。
復耕問題其實比大家相像中複雜,土地問題是小事,農業技術和人力資源才是大事。還有供求問題,適合在香港種植的作物是否適合香港人市場和口味。更不要說育種問題。

復耕是一條很長的路,台灣是個很好的例子。復耕需要整個社會去支持,支持購買本地農產品,發展在地消費鏈,只要整個消費體能夠支持起本地農業,復耕之路才可以一直走下去。

正如樓主所講,本地農業頂多只能供應市場需求的四分之一,內地入口農產品實在是在所難免,但求有黃色批發和零售商可以服務香港人。

利益:一個興趣是成為創業家的廚師
水耕唔環保只係講緊室內水耕
温室水耕比傳統農業環保好多
push
香港有人搞 唔介意返香港耕田

係澳洲有自己種開菜
每日150 中國殖民香港

咪就係所有問題來源
如果你有留意開,室內水耕並不是更環保,只是vertical farming更有效率。

第一,比起傳統農業使用自然陽光,室內水耕依賴照射系統為作物提能量以供生長,使用更多電力。

第二,同上,室內通風系統,營養液循環系統,都需要額外的電力。
原來係咁
但係支持共產黨既國家ok 咩?
我唔識
我講緊係室外温室水耕對比常規農業
我係外國考察過幾間農場,並唔需要額外照射系統,只係有自動遮光系統防止日照過強,當然通風,循環系統係要用電,但只係有限數亦監察得到,兩隻種植效率同需要資源+產生既污染比係相對環保
的確係
如果可以採納自然光,温室種植的好處係大過傳統方法。
up
連登真係臥虎藏龍
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞