黃色蔬菜圈-重奪食物自主權

376 回覆
339 Like 0 Dislike
超幸福!加油呀~我都有食朋友種嘅百香果!
番茄仔都容易運輸
不過葉菜真係要諗諗
支持!!!台灣蔬果基因改造好勁,佢哋個農業真係超級正,連原產地d水果都不及台灣鬥,勁,又平,之前仲有食西瓜救國,因為果農種同一個品種種太多,又平又正。
我都有聽過食同一種作物救農民,不過我印象中好似係香蕉
果樹係改良品種,唔係基因改造
無錯 出現了
佢話澳洲都好多葉菜,都係大約三至五日由落單到香港。
比負評既人不如試下回應我具體做法?
其實我嘅諗法係先做好農耕,慢慢先諗營商,因為我終究打飛機嘅諗法唔係做生意,而係重振香港第一二產業(礦業唔計),香港嘅主要產業係唔穩定嘅同時依賴進口,在加上黃金經濟圈,唔重振返香港第一二產業,真係難持續黃金經濟圈,因為我相信喱喥大部分人都冇能力賺外地錢,所以唔係賺唔賺錢到,而係為咗持續落去,我哋必須自給自足。
如果你覺得都係冇可能,你咪當睇人打飛機囉~另外我有錢而且揾到交最少錢畀政府嘅方法我會做。
估唔到竟然係咁
係呀,朋友話因為荷蘭運過嚟要有Minimum Order Quantity (MOQ),佢嗰邊就要幾百KG。所以即使有source有好價錢都唔知點散幾百kg貨。我諗如果夠MOQ,朋友一定願意幫忙。
生產,儲存,物流,銷售樣樣野都要錢
唔諗營商唔諗賺錢真係無野好講
一係等政府或者有錢佬打救你,一係扮可憐搏同情等人幫襯你
見過太多人好似你咁諗做左先算,最後揾唔到食又浪費光陰,如果覺得無business plan都可以照做既就祝你好運了
Push
Push
Push
Push
Push again
Push
幾百kg可以賣幾多人?
我乜都唔識
呢層要問阿媽
除開平均一人食幾多
食品批銷同種田真係兩個專業來的
有冇ching識係街市開菜檔嘅手足??
因為網上訂購受眾好少
我想藍絲師奶都買到非支國菜
食多啲菜 推
據我所知 街市有幾類野係大機會外國嚟

泰國 秋葵 露筍 粟米仔 指天椒
台灣 紅蘿蔔 金菇
美國 西芹 洋蔥
澳洲 西芹 甘筍 露筍 洋蔥
日本 南瓜

外國嘅通常都係d硬身野嚟 而葉菜類 我諗係要本地復耕先得 物流同儲存應該係一個難題 加上價錢通常都會比較貴 冇大陸菜咁大眾化 大把人膽正命平 唔怕死 仲有一班無良商人 大陸菜充本地菜 海關又唔會執法 久而久之 真·本地菜係較難生存
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞