黃色蔬菜圈-重奪食物自主權

376 回覆
339 Like 0 Dislike
(外行人,完全唔識蔬菜批發嘅野,有錯請屌)

見到熱門po,有支那人話要斷香港糧食,咁我就即刻睇下香港嘅糧食供應係唔係真係咁依賴支那。
https://www.thenewslens.com/article/30972
^上link嘅資料顯示:
米:中國、美國、澳洲的食米加起來僅有10%
牛肉:來自中國只佔4%
豬肉:中國供港豬肉只佔最多44%(不過呢個source比較舊,計埋非洲豬瘟就嘿嘿嘿)
雞肉:大部分香港本地出品,品質保證
活魚:有65%貨值來自中國(但但但呢個數字連其他新鮮、急凍、冷藏都唔包)
生果:美國多過中國
蔬菜:92%.....

Well, 除咗蔬菜之外,其他食物都唔需要依賴支那。但蔬菜的確係必需品⋯⋯
唔知有冇黃色蔬菜批發商,可以從其他國家,例如台灣、越南、秦國、菲律賓等地入貨,避開支那劣質蔬菜,重奪蔬菜自主權?
另外,復耕都係一個方法,但有困難。支那01講:
「香港現時有逾4000公頃農地,其中約3800公頃荒廢。 劉海龍提出,若全面復耕,粗疏換算,本港蔬菜自給率或可提高至25%至27%,代表本地生產的蔬菜可供給本地食用量的約四分一,如果減少廚餘浪費,數字更有望提升至40%。」
想叫香港人唔好浪費,好難所以都係要依賴外地進口
Anywhere but Chi-na嘅蔬菜批發圈,我好撚期待啊
自己種好過
水耕溫室,係加拿大1hectare溫室一年可以種到70萬個生菜
又可以種到高品質既蕃茄,甜椒,洗撚食支那毒菜
其實如果係一個正常既政府,應該保留新界部份土地發產現代農業
完全自給自足唔係無可能
長遠應該復耕
不過要短時間內搵到中國菜嘅替代,應該都要向其他國家買
p牌求推
拎撚曬班鄉黑狗D地全部做VERTICAL FARMING啦屌
vertical farming都幾好
唔知有邊啲人可以統籌到復耕同買外國菜
其實vertical farming先係最岩香港做
依家好多工業大廈其實都有足夠條件去做類似既野
只係你starting果筆錢要夠大同埋足夠撐到去收成
其實都有d小店都有去搵一d 本地既菜農
如果真係可以有vertical farming 可以長期cover到一間甚至多間舖頭既菜量既話絕對可行

咁seafood嗰啲係where from?
pus
Push
push
其實有冇海外急凍冰鮮蔬菜?
有撚頭
以前香港有人種菜,淪陷(回歸)之後少咗好多,政府就係想香港依賴中國,食物/水等等,等人成日覺得香港一獨立就會玩完

之前垂直耕種都唔畀
其實誠哥間百佳做緊
今日見佢入咗大量美國生菜,貴支那菜少少但好靚
你覺得誠哥可唔可以漏少少水比香港人搞vertical farming
外國好多,香港人鍾意海魚多過中國淡水刺身
三文魚大部分挪威
誠哥肯見你
而個idea 真係令到佢都有錢回報既話我諗完全唔係問題
同埋係班鄉黑地產撚屌 倒泥頭破壞同囤積可耕地 搏改變土地用途用嚟起樓保護土地要人!
推推
推下先
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞