一句講哂 AC68U 定 R7000

1001 回覆
840 Like 840 Dislike
我用緊r7000 (原裝firmware V1.0.9.6_1.2.19)
啱啱裝咗中移動1000mb 寛頻 + 自己另外買咗條cat6綫, 叫師傅幫我換埋
直插白色盒仔 就有8xx-9xx mb 速度 (上載, 下載都係)
但係經r7000 出黎 速度就得番4xx mb
師傅話有機會係防火牆問題,好多時 netgear, cisco D router都會遇到咁既問題

請問各話巴絲打知唔知咩事 & 點解決?

Merlin

除咗刷merlin 仲有冇其他辦法?
暫時偏向用番原裝fimware
我用緊r7000 (原裝firmware V1.0.9.6_1.2.19)
啱啱裝咗中移動1000mb 寛頻 + 自己另外買咗條cat6綫, 叫師傅幫我換埋
直插白色盒仔 就有8xx-9xx mb 速度 (上載, 下載都係)
師傅話有機會係防火牆問題,好多時 netgear, cisco D router都會遇到咁既問題

Merlin

有冇開QoS?
有就熄咗佢試一試有冇改善

Merlin

有冇開QoS?
有就熄咗佢試一試有冇改善

我reset to factory setting之後, QoS熄咗, 然後再試速度, download 74x mb, upload 93x mb
咁叫唔叫正常?

另外我發現如果開咗 traffic meter, 速度即刻變返 4xx mb (download/upload)
未轉中移動 1000mb 寬頻之前用hkbn 100mb, 當時我屎弗痕開咗traffic meter
R7000 fimwareV1.0.9.10_1.2.21
有冇人裝左
呢個fimware伏野黎,WIFI速度會下降
https://community.netgear.com/t5/Nighthawk-WiFi-Routers/After-update-the-firmare-the-wifi-speed-is-very-slow-R7000/td-p/1379588
有冇人裝左
https://community.netgear.com/t5/Nighthawk-WiFi-Routers/After-update-the-firmare-the-wifi-speed-is-very-slow-R7000/td-p/1379588

中過、dl會fix死40-60Mbps Max , upload冇事
Downgrade 落1.05 即刻上返4xxmbps正常
有冇人裝左

中過、dl會fix死40-60Mbps Max , upload冇事

我之前用1.0.7都好正常,但我而家1.0.9降返去1.0.7都係鎖左速
有冇ac wifi手指推薦 想插落部檯機用
筆記500左右 最好用得500M甚至1000M

Btw

ac68/ac88

我反而睇中netgear隻a7000 但好似唔見香港有賣
有無人用緊xwrt rom, 係咪有得smart connect
自動揀2.4/5ghz
入手Ac86u

1599送戲飛
SUPER!
674:675
有冇人裝左

我之前用1.0.7都好正常,但我而家1.0.9降返去1.0.7都係鎖左速

刷返merlin會唔會好返?
本身用緊Netgear R7000做router
我要係房加1個Access Point
Router--------cat6線--------Access Point------cat6線連電腦 及 Wifi連電話

有無需要買返Netgear牌?有人話全部同牌子先係best practice
如果要同牌,我要買乜?Netgear R7000定Netgear EX7000?
如果唔同牌,我要買乜?Asus AC68U in AP mode?湊夠一對神鵰俠侶?

求助
677 vs 677
677 vs 677

打和 兩部買晒
677 vs 677

打和 兩部買晒

已經有R7000做router
準備買AC68U做AP
就1001 都未有結果,睇黎都係要開過個post
想問下依加r7000價錢係幾多?
上price睇都要1000左右
683:683
仲係平手
其實樓主買左router未
想問ac68u大家用緊佢既原裝firmware定係自己刷?
如果刷既話有冇好介紹?

決定性一票
純粹因爲自己用跟
想問ac68u大家用緊佢既原裝firmware定係自己刷?
如果刷既話有冇好介紹?

用緊Merlin 380.68
之後兩個版本5GHz有問題
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞