一句講哂 AC68U 定 R7000

1001 回覆
840 Like 840 Dislike

呢鋪打和
巴打 我想升R7800
樓下賣$1480正唔正常?
我會用原廠rom
係咪會比ac68u穩定?

我求穩定為主 下面邊隻好?
R7800 / RT2600ac

1360-1380都有啦
上price睇下 我果陣買1360開心使用中

京東 koolshare 淘寶有時特價1059人仔
巴打 我想升R7800
我會用原廠rom

1360-1380都有啦
上price睇下 我果陣買1360開心使用中

京東 koolshare 淘寶有時特價1059人仔

呢啲一用就5年10年既產品 最好買番港行啦

又係既,不過寄返上去都可以唸唸
完咗呢個 post 開番個 router post
用咗AC68U大約8個月,3HK 1000M Cat 6線,upload 同download大約900M,wifi (5G) 500M,wifi (2.4G) 300M,其實唔使自己reset嘅,Setting入面有得set每星期揾一日set佢自己做就得,自己就set咗每個星期四4:00am俾佢自己reset一次,用咗咁耐,一啲問題都無。

2.4G有300M?
點做到?

Sorry,記錯,2.4G原來得120M左右,乜同5G差咁遠。
用咗AC68U大約8個月,3HK 1000M Cat 6線,upload 同download大約900M,wifi (5G) 500M,wifi (2.4G) 300M,其實唔使自己reset嘅,Setting入面有得set每星期揾一日set佢自己做就得,自己就set咗每個星期四4:00am俾佢自己reset一次,用咗咁耐,一啲問題都無。

2.4G有300M?
點做到?

Sorry,記錯,2.4G原來得120M左右,乜同5G差咁遠。

當然,5Ghz快好多架,平時2.4Ghz單天線速度最多4、50M左右,雙天線最多70、80M左右,你有120M咁多應該係三天線,唔係咁多裝置有三天線,你2.4Ghz可以超過100M已經好罕有架喇

2.4G有300M?
點做到?

順便改正埋,其實係reboot,晤係reset
巴打 我想升R7800
我會用原廠rom

邊隻用原廠rom最穩定?
呢排ac68u會唔會熱到爆炸

點先可以再快啲
r7000
smt1000
iphone 6s

點先可以再快啲
r7000
smt1000
iphone 6s

點先知佢係行緊n/ac???

點先可以再快啲
r7000
smt1000
iphone 6s

你 wifi ssid 點先,5G 先有ac mode
入番router 其實可以睇曬全部行梗咩制式

點先可以再快啲
r7000
smt1000
iphone 6s

睇速度都知肯定係AC,你iPhone 6s係雙天線,行N速度一定唔會過百。其實你AC wifi上載個速度都夠快,係下載慢咗啲,不過唔同時間受到既環境干擾都唔同,所以測速結果都會唔一樣,你試吓唔同時間既測速結果有冇唔同,同埋試吓轉server,唔同server做既結果可以差好遠

點先可以再快啲
r7000
smt1000
iphone 6s

睇速度都知肯定係AC,你iPhone 6s係雙天線,行N速度一定唔會過百。其實你AC wifi上載個速度都夠快,係下載慢咗啲,不過唔同時間受到既環境干擾都唔同,所以測速結果都會唔一樣,你試吓唔同時間既測速結果有冇唔同,同埋試吓轉server,唔同server做既結果可以差好遠

SSID 2.4同5Ghz係分開的
channel 由3x~4x / 1xx都試過哂 結果都差唔多
個mode較左up to 1300mbps
5G 得iphone連接緊
唯有晏D再試下先

點先可以再快啲
r7000
smt1000
iphone 6s

channel 由3x~4x / 1xx都試過哂 結果都差唔多
唯有晏D再試下先

我既意思係你speedtest個apps度,揀下面既「工具」再轉server

點先可以再快啲
r7000
smt1000
iphone 6s

唯有晏D再試下先

我既意思係你speedtest個apps度,揀下面既「工具」再轉server

我都有轉到server呀 都係差唔多 dl 唔過200mbps
另外我想講
我隻R7000
channel 行3x~4x就好穩定
149-161就成日連唔到/斷線
應該係同人撞左???
另外我想講
我隻R7000
channel 行3x~4x就好穩定
149-161就成日連唔到/斷線
應該係同人撞左???

可以用wifi analyzer check吓附近有邊條channel多人用
r7000 5g bandwidth 有冇得揀 80MHz
個個up to 1300mbps 係咪已經代表左80MHz

算係咁啦掛?
打和阿
551 vs. 551
ac68u用二年都冇咩問題
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞