白居二(2019)討論(2)

1001 回覆
1 Like 1 Dislike
住多3-5年可換樓,仲有綠白表買家玩到925,所以自然都貴d
我就係拎左今年白居二資格到宜家都未用
新果批又貴 過25又要比4成
本身冇自住需要
仲stuggle 緊
就係呢個問題,批到25年果堆好貴,過25比4成,點解要買佢,買私樓都唔洗咁貴,所以我先提出,有無得做壓測,好似買私樓咁,咁樣就會多選擇
咁你抽黎做乜?慳返俾政府果幾舊水好過
咁你抽得都唔多唔少諗定要邊度
例子2 - 925至825都有好多選擇分佈各區
要平既富康都係其中一個選擇
揀唔落手就算吧啦無謂再哂心機討論落去
有一年時間慢慢揀仲唔使交返間公屋出黎。
唔係本新你用綠表抽 抽到就要交番出黎咩?

係咪大部分人買925
白居二就白居二啦
咩綠表姐?
綠表買二手居屋幾時都得冇時制
做下功課先
白居2 抽到 唔洗交番公屋架咩
白居二 個名咪講明左係白表 唔會有公屋
有公屋就唔係白居二 係綠表
大過30年係Full pay? 間唔時見康山仲有居二
而家白居2貴到同私樓無乜分別
點會無分別
同區4M買到私樓咩

祥益地產高級區域經理黃肇雯表示,日前天水圍居屋天富苑錄得P座中層3室成交,實用面積506方呎,兩房兩廳間隔,日前獲區外首置客垂青。該買家為「白居二」中籤者,鍾情單位附設企理裝修,加上物業屬康和式間隔,其格局與私樓相若。原業主願意減價5萬港元,買家決定「即睇即買」,以395萬元(居二市場)購入上址自住,實用面積呎價7,806元,屬市場價成交。

新居屋鬆綁成第二市場搶手貨,青衣青俊苑錄首宗二手買賣。美聯葉偉林表示,青俊苑B座低層10室,實用面積438方呎,上月中最初開價430萬元放售,獲白居二客以423萬元購入,呎價9,658元。單位2017年6月以243萬元登記購入,約3年帳面賺180萬元,期內升值約74%。
可以借60%跟壓測既....
不過比到4成首期, 你選擇都多左
馬鞍山都多選擇
個市唔好又想自住 居屋係幾安全嘅選擇 起碼少啲call loan風險
唔通用777個plan 咩
得番錦泰做到925, 今年尾班車了
邊度?仲有?天頌?
天頌天富
有得買好買啦,過幾年未補都5-6球
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞