白居二(2019)討論(2)

1001 回覆
1 Like 1 Dislike
新十字 401呎個則 現場睇細到仆街睇平面圖唔覺
2. 用家庭名義抽、但可以揀單名買、但其他成員唔可以做擔保、要確保業主收入過到壓測

揀單名買真係好on9
無人講過可以
果陣我實d搞到做唔到按揭
出左提名信先知可以
係呀、一直都無諗過可以單名買😂

白居二除非住成世,如果唔係真係唔好考慮。
d樓如果補埋地價,貴撚過同區私樓1、2成。
你唔補地價又冇得出租,加按層樓又唔得。
想轉手換樓又淨係可以搵返綠表買家,但你開得高人地又買唔起。
有時見d業主開到咁撚高價,話知你層樓識飛,唔該你睇下你既target買家係咩人。有咁撚多錢洗買你未補價居屋?我抽樓花都平過你啦。
政府黎緊呢十年又加居屋供應,居二盤未來愈黎愈多,d未補價舊居屋比起宜家呢個價,到時仲隨時跌價。
你地呢班開得咁高價既業主,層樓你留返比你個孫啦!
利申:白居二買家睇樓睇到嬲豬,轉戰私樓

2~3人都ok, 房門移去窗口
起碼確保咗一世住所先,之後有本事咪換樓/買多層,無嘅都可以保障退休有自己屋企
白居2 d價 補埋價仲貴過私樓
依樣真, 好似新葵興花園 同 葵俊苑(補埋價) ,呎價差唔多,但葵俊苑樓齡新12年,而且管理費平D , 所以都有唔少人買
其實而家白居二最大問題係,好多樓齡都20左右,今年買完,3年後先放得,但已經做唔到925,市場價值大減
依個真 好多賣家都住夠19年就賣
新買家變左好似接火棒咁
除非會住一世,又執到平貨,否則買私樓易換樓/吐現
除非柒婆放寬白居二
柒婆仲話白居二名額加一倍,但邊有樓賣?
居屋01年之後已經停起,01年批樓已經19年,
黎緊幾年白居二其實有咩925買
我估遲早會放寬白居二按揭
我都有咁覺得
到時又增加名額
但到時都唔多居屋放又升了
又或者係同區400尺& 600尺既分別
有咩新居屋又平價
全部樓齡5隻手指數得晒,仲要少屋苑每屋苑得兩三棟
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞