白居二(2019)討論(2)

1001 回覆
1 Like 1 Dislike
係呀佢買私樓, 但以家二手居屋 3大 都係統一0.2% 同無一樣
無計喇,我嗰時1%,只係講緊四個月前
想問下白居二20年以下免壓測?
20年up有壓測可否借8-9成?
白居2好似無壓測依樣野
房署擔保ma
問aa果陣佢比左個表我
但太耐dum左
好似都係唔需要壓測,但供款年期會縮短
直接問個banker就得!個人覺得細貓最易批。
買20年up,就係想供款長,唔想每月供咁貴。咁如果當供款短,假設15年,每月賺3皮,但供2皮可唔可以?定係最高只可月入一半?
呢張表係無壓測情況,如果有壓測,係唔係同私樓一樣可借8-9成25-30年?
唔關壓測事,總之20年樓齡以上,按此表計成數同年期。

20年樓齡以內,就可以最多借9成供25年
如果照樣做壓測,銀行會唔會唔借?例如白居二,30年樓,借銀行4球,做唔到25年。假如買私樓,一樣借4球,過左壓測,咁樣就做到8-9成。成件事唔會好怪咩?就類似去借錢,同樣借4球,同樣過壓測,點解白居二分25年唔得,私樓分25年就得?
如果死跟上面張圖,出面好多30年居屋,要比咁多首期,做咩唔去買私樓?
唔係好明點解你講做唔到25年。
白居二30年樓比4成首期就可以做25年。
總之未補地價冇得上mc,最多分25年還
條例係咁寫,我都未睇過
佢個壓測就只係問你還唔還到

至於點解做咩唔買私樓
你有冇睇過居屋尺價幾多
同級就算補左地價會貴過私樓
未補地價時都係平一截
白居二第一期2013年推出嗰陣已經定左呢個玩法,唔駛咁大驚小怪喎

總之跟返個遊戲規則,目標20年以內樓啦
個問題係好少20年,變相白居二係垃圾
由於20年既極少,想賣既人會叫高,就係知你想分25年
而家現實問題係20年內居屋好極少,就算搵到,賣家會叫高價,例如景泰苑果d。最大問題係抽白居二既人肯定無咩錢啦,有錢洗撚抽咩。咁無錢梗係想攤長還,每月供少d,呢d好正路,市面上20年內可以話極少或極高價(補價後),好多都25年up,如果揀果d要比4成,點解唔直接拎4成首期買私樓,呢個政策好on9啦
平又點,好多25年up,到時比勁多首期,變相首期比買私樓仲要多,有鬼用咩,又未補價又無得租無得自由賣,首期比私樓貴,仲要抽先有白居二,呢個政策好癲
要知道個政策係好耐之前出既
係個垃圾正苦唔識與時並進/同發展商夾埋間接提升私樓既相對價值
而家你咪當佢係為左買大d/位置靚d/供得輕鬆d既option囉
你問得咁就証明你本身唔清楚白居二定位同優點。由頭到尾都係話想平想新想供得少就玩新居屋大抽獎。

白居二買家好多都係分支戶,優點係地區自己揀,價錢自己同賣家相議,用同一舊錢買到比私樓大空間,有一年時間慢慢揀仲唔使交返間公屋出黎。

上面你所有供款、年期、壓測。其實到尾都係唔夠錢哩個問題。講到尾都係新居屋先最岩你玩。

做咩唔買私樓?用三個都買500尺例子比較:
例子一(將軍澳私樓)
500尺 x 15000/尺,總價750萬-75萬首期 x 2.25息做25年。月供29439、壓測67415 (你又會話有67k就唔抽居屋啦)

例子二 (將軍澳二十年居屋)
500尺 x 12000/尺,總價600萬-60萬首期x 2.25息做25年。月供23551、唔使壓測

例子三 (將軍澳二十五年居屋)
500尺 x 10000/尺,總價500萬-200萬首期x 2.25息做25年。月供13084。

如果上面3個你都唔岩用。其實你只係得返抽新居屋。
例子2極難搵,就算有,賣家都會叫高。例子3就普遍,但首期極多。至於例子1就唔洗講啦,月入要極高
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞