白居二(2019)討論(2)

1001 回覆
1 Like 1 Dislike
支銀搵朋友申請、大貓就跟aa申請。因為個陣隔左個新年、兩間都係一月尾申請二月尾三月頭批。支銀未批之前就話借9成一定冇問題係年期22年定23分別。大貓就比兩個option揀、一係就9成22年、一個8成半25年。最後兩間出offer都係借9成266期。最後揀左支銀、除左因為fd做仲有就係新屋個頭得支銀分行、大貓要搭一個站先有。你地問多幾間先啦。大三行都冇聽話唔做細過23年擔保二手居屋。

佢地個陣係教我話唔理借幾多、例如我借9成21年樓,佢地就用擔保期30年減樓齡21年 = 9年,我就要係9年入面還款將借9成供到變得返6成。
個陣問係銀行話如果過左20年樓齡但細過25年樓齡其實所有條款一樣(不過試過問有一間24年、大貓係電話同我講多數只批到6成不如考慮第二間)。如果一個人入息唔足夠cover供款我建議你同家人聯名購買簽臨約。因為銀行都要知你還款能力同資金來源。

我case係用我太太名購買、佢月入足夠cover供款、但如果要壓測就過唔到。當初都擔心會難批,想加埋我做擔保人,但係銀行話房署已經係擔保人所以唔可以再加。
想問已經簽左臨約既巴打 你地做按揭 計完折扣率 銀行估價同業主個價差得多唔多? 係咪要自己補差價做首期?
廿年樓多少少做得911/725咁少? 要比多好多首期wo
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞