白居二(2019)討論(2)

1001 回覆
1 Like 1 Dislike
呢個問題loop左成個post
今日去中銀既update

所謂既925都唔係攤盡25年平均供

而係要係[25-樓齡] 既年期內要還到得返你借款既六成,之後先再base on果六成再計,基本上你都係頭果幾年好大供款
乜唔係廿年內既樓都做到九成, 25年平均份黎還既咩???
綠置居都破頂!景泰苑賣548萬 三年升值逾90%

樓市轉旺,首個綠置居項目景泰苑,錄破頂兼大賺二手轉讓。市場消息透露,該盤一個中層15室單位,實用面積439方呎,去年底於未補價第二市場叫價600萬元放售。由於市場放盤不多,剛以548萬元售出,做價創該盤新高,呎價12,483元。據了解,原業主2017年購入單位,約3年帳面賺逾260萬元,單位期內升值逾90%,跑贏私樓大型屋苑。
完美描述咗阿婆巴個情況
個記者發緊夢

佢果隻係493呎賣548 呢個成交我agent都有update我
唔係我呀
大圍居二好撚難撚,9成過30年要6成首期
新果D貴到仆街,
美松苑點睇?
地鐵站好遠
有新買新啦真心...

而家美盈入場先500頭咋wo... 450呎

你買新起碼食埋佢裝修
出錯左嫁

係493呎

萬一蚊合理啦下話
冠暉苑(2010年)上個月有個居二成交:293呎438萬
今日終於收咗樓,等搞裝修,擔心咗成兩個幾月,即時鬆一口氣。
人生第一次買樓,乜都唔識就係買白居二。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞