白居二(2019)討論(2)

1001 回覆
1 Like 1 Dislike
其實居二放得盤應該都供斷左 啲業主又唔等錢洗
寧願等
睇黎都係白居二破頂接手

二手樓市走勢向下,但部分資助房屋樓價反高潮逆市跑出,青衣更於短短5天連錄兩宗公屋破頂成交。代理指出,長發邨1座敬發樓低層20室,實用面積443方呎,原圖則開放式間隔,原叫價340萬元,減價後於過去周日(23日)以未補地價325萬元沽出,樓價以2萬元之差擊敗同屋邨於2018年6月錄得未補地價高位,呎價7336元。原業主2006年以未補地價20.29萬元購入,賬面大幅升值304.71萬元(15倍)。

事實上,同區公屋青衣邨宜業樓極高層22室,實用面積381方呎,原圖則開放式間隔,本月19日也以未補地價302萬元成交,呎價7927元,創出全屋邨未補地價呎價新高,意味青衣區短短5天已連錄2宗公屋破頂個案。

天麗苑未補價420萬破頂

另外,天水圍居屋天麗苑亦打破該屋邨陳年售價高位,代理透露,一個中層15室原圖則開放式單位,實用面積535方呎,新近以未補地價420萬元售出,將該居屋於2017年11月創下的未補地價售價高位403萬元,再推高17萬元(4.2%),呎價達7850元。

原業主1997年以未補地價72.9萬元買入,樓價較當年升值347.1萬元(4.8倍)。
Season's greetings, wishing you a season full of Yuletide cheer!
傻的嗎
因為放果D係換樓,佢連下個盤都未睇點減
合理價錢,443 荃灣私樓睇下幾錢一層,起碼六百萬以上
咁多位師兄,我想請問下 上次抽白二我排第7 (63 )
咁其實排隊既話今年有無機會到我?定係2020會再抽過?
單人定家庭呀?我都係63號wor(更正63係第八個)。我連大訂都比埋等收樓咋wor.
家庭?
梗係家庭。單人第一個波都未必有份
唔係應該收晒信架喇咩?
家庭好多人DQ同唔交文件,同埋D人中過唔買,下次未必再抽
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞