白居二(2019)討論(2)

1001 回覆
1 Like 1 Dislike
房協啲樓洗唔洗做壓力測試?
要,當私樓咁做
唔好意思想問下各位師兄
我仲讀緊U,冇穩定收入,如果買主要都係由父母供
但因為資格信係我名,咁嘅話係咪要填父母做擔保人先買到?
如果係咁,會唔會有機會因為擔保人年齡太高 銀行唔批而買唔成
唔比加擔保人
最好問銀行
理論上白居二唔使壓測,政府擔保咗。樓齡太高除外。而無論高低樓齡都唔可以加擔保人。
唔使壓測、不過好似銀行都要收入息証明。
中銀HSBC 要,但恆生「好似」唔使。最好親身問,呢度個個巴打遇到嘅野都可能有少少唔同
律師行先後收了我$1,200 同 $1,600
想問下當中有 提明信費用 土地註冊處費用 仲有咩費用 上述啲費用分別金額係幾多?
之前律師講過但我唔記得又廢事再問
知道呢兩筆錢都唔係律師費
我律師收咗920房署申請費同1000 註冊費(土地注冊署?),遲啲會收埋7000,好似嗰7000 係佢地幫手做提名信啲律師費
點解我多過你
唔知啊,問下你律師收費點會好啲
即係收左公價,係慳左AA錢
應該律師樓會有份野寫明邊一part收幾多錢,我果度5500包晒,除左政府要收既費用,但收據會寫到明邊一樣收左幾多錢咁
5500 幾抵喎
係,個aa介紹,最初以為好貴,點知原來最平
其實AA 介紹唔一定係伏,相反佢地夾慣夾熟知邊啲ok, 等你用完無手尾唔會煩到佢當然我講係有返咁上下年資同良心嘅AA 啦
呢個aa算有良心,幫手殺價殺左三成,算執到平貨
你就正啦。我嗰間都無減到。不過啱心水又affort 到就去馬,而家準備收樓搞裝修
都恭喜你買左心水單位,我都岩岩比埋大訂,等收樓同都煩緊裝修
裝修真係一個令人期待但又好驚瀨野嘅活動
完全唔識裝修D野 依嫁都煩緊
可以去好師傅 裝修佬之類睇下佢地啲文同片先,聽完會好啲
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞