「求意見」23歲想轉行做機師

211 回覆
37 Like 234 Dislike
自己去機場行個圈啦
就嚟考RPL flight test
驚到縮多過爽

同時間太多野要顧
有個師弟上過RTHK講得幾好
"應該係我退休之前都未做到全面AUTO PILOT"

ALPHAGO都完勝李世石啦, 我覺得係50年內可以做全面AP

講真, 做SIM都係考你DECISION MAKING, 同CREW同ATC嘅溝通
人係有HUMAN ERROR, 但就係勝在人類有DECISION MAKING
例如CAP. SULLY可以做出電腦都SIM唔到嘅DITCHING IN THE HUDSON RIVER
如果將ALPHAGO個套, 應用落SIM唔同情景到, 應該可以自我訓練出BEST OPTION
而且ELIMINATE到HUMAN FACTOR
到最後PILOT, ATC都會被時代淘汰

話雖如此, 如果電腦取代到機師, 到時候應該95%工種都可以被取代
如果社會真係發展到咁, 會唔會真係好呢? 值得人類深思
ching 邊到學?
識人千幾度近視都做緊cx話開工有兩副以上眼鏡做後備就得
樓主你話對航空有興趣,係有興趣去接觸定係當作自己既事業先?

難聽d講,讀aviation degree係spoon feed d智識比你,其實你要識既野有好多途徑都接觸到,你有興趣就會不斷去追求更多更深。當然flight experience都係重要既一部分,你要飛過先知自己係咪真係鍾意。如果你有passion,點解唔self study ground theory,之後將d錢用落租飛機學飛果度?一樣既錢,你會有多d鐘,見既野多左,考返黎個牌都convincing d。

至於有無牌對行cadet條路有咩影響,我個人覺得係比人睇到你係有能力完成到個course,唔會飛唔掂或者讀唔成書而中途terminate,但呢個能力唔一定係有牌先show到。

另外airline cadet唔建議你未準備好就亂報,因為fail左一次要等一年先可以再報,你再報既時候佢會問你果一年做過咩去improve自己,你要比到信心convince到間公司投資落一個兩年後既回報到,所以每fail一次就會愈難,亦都會懷疑自己究竟係咪真係適合做呢行。不過依家cx學費要返到黎分期還,所以聽講請人門檻同要求低左。

Direct entry條路,想知再講。
如果我讀個課程係包到cpl,咁係唔係會好過自習?

其實我都已經睇緊相關書籍,上邊幾位巴打提到嘅書,同一啲關於氣象嘅書我都睇緊

只係我諗緊如果去加拿大讀degree,而個課程又有寫包括三個飛行牌,咁我條路係唔係會易行咗

唔該巴打
我2隻眼都300幾度, 我班有人好似成600
廿年都唔知得唔得
嗰科伏味好濃

好似陰咗好多想做機師嘅後生仔去讀咁

到頭來變咗AME mechanics

懷疑poly收咗heaco錢
其實我懷疑captain cool佢有社交障礙

不過天生靚仔少少
Agree, 老實講$3000有真機師做導師+上足一年都真係幾抵
I大都有A/C Maintain
I大係開宗明義咁講佢係maintenance

但Poly嗰科改到個名咁隱晦咁

好似別有用心
讀個degree(3年?)一定有benefit既,除左考到牌之外,你仲會係aviation呢行多左好多exposure,話唔定畢咗業拎住cpl你會選擇留低做instructor?有direct entry係multi engine instructor儲夠鐘入cx,亦有人唔夠鐘行cadet條path。但千祈唔好抱住讀完就好大機會入到既心態去讀,要有contingency plan,要知道自己考唔到cadet有咩打算。good luck
大人版ICF
做機師唔好曬時間曬錢讀degree 唔係必需
識人19歲就考入國泰做cadet
好多甚至讀讀下唔讀考到就入cadet
最緊要show到你有passion
試下讀bak,飛10個鐘去in都夠
有時讀得越多反而越不利
因為人地expect你識得多 會chur住你問得好深入
但其實佢地都係從頭train過你 根本唔需要你有學位咁多嘅知識
最重要show到你有passion,人夠smart,學習能力快,有團隊合作精神等能力
冇必要花太多時間讀個學位
RPL輕鬆啦屌
讀下睇下係咪鍾意先
我上網仲見CX 有得apply cadet programme

有巴打話個programme閂咗

請問係喺邊到得知
無閂...只係請慢左小小

如果你係有加藉又想學飛
唔使搵degree讀
直接搵間flight school學CPL+ATPL再搵方法入衝就到

考國泰cadet就最難最快最平同一定有airline做
去加拿大考就最貴唔快唔難但搵工就講際遇
想做就去做
如果依家唔試幾時試?
無野guarantee會一定成功
所以我支持你去試
試左起碼仲有機會
唔試就一定做唔到
加油
咁HX都話有得APPLY
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞