「求意見」23歲想轉行做機師

211 回覆
37 Like 234 Dislike
Cx 停左所有cadet recruitment
1. language你係香港DSE無5以上都唔洗諗, 4年轉變唔到D乜, 因為你過左學語言既最佳年紀

2. 銀彈唔夠唔洗諗, 唔計讀degree, 之後要儲飛行經驗(小型機駕駛), 教練, 租機不在話下

3. 你個人原先無任何飛機方面知識, 讀黎浪費精神, 你由0, 人地由50, 去到100, 你唔好同我講你係努力既天才, 你估個個都木葉阿李呀

利申: 非飛機L, 大同有個飛機L, 唔係窮, 獨仔小康家庭, 成日上飛機既教學班(興趣), 最後都無行機師呢一行
你不如追追post 先啦
應該會推翻你一直以黎對做機師要求 既諗法
賣血嘅話會有嘅
不過4就係max
宜家停左?
你報左?
今年個市好差,你諗諗先
喺Sydney 學緊PPL
For 興趣 only

絲打諗住入 airline?
我都見過機師, 過左筆試之後第一次interview見一個機長+副機長就比人"西"走左, 不過總結自己經驗同問人地嘅經過可以總結出:
1 英文溝通最重要
2 邏輯思維第二重要
3 答問題唔好答啲你以為好安全嘅答案
4 個degree只係輔助(我覺得)
5 副body一定要fit

祝樓主成功我諗咁多負評都係啲人葡萄你有加國護照啫, 好好準備啦唔好浪費讀degree幾年時間
加多句, 見有啲人討論視力
我想講話可以戴眼鏡係氹你架咋, 視力1.0先好去見啦
問心你有冇見過著住航空制服嘅人係戴眼鏡
Commercial 係
Light training aircraft 唔通又autopilot 咩
聽人講考完cpl仲要去外國航空公司貼錢打幾年工先夠鐘數跳槽
樓主又唔係做GFS戴眼鏡冇問題架
聽聞有班許多ADL都比人call 返香港

係咪真
去到*
你要預左之後人生每隔三年左右都要考試,到你退休前,你都係離唔開考試,接唔接受到先?

識朋友做貨機機師,聽佢講都係做到狗咁,你有興趣唔保證你做嘅時候真係開心。
幫幫手光復香港先,之後再加入空軍
老豆都叫我諗清楚係咪要考
但我呢2年預備既都係諗住grad左就考
師兄係咪經program入
又話發展航空業 屌你老母根本無比機會人
你真係識唔識
大把SO 都有戴
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞