「求意見」23歲想轉行做機師

211 回覆
37 Like 234 Dislike
本地AIRLINE, 邊間就唔講啦, 十年啦
被當初嘅FF FAKE鳩咗, 其實好悶
90%時間都係AUTO PILOT好撚悶
有時都諗返做CADET個陣飛AEROBATIC嘅MANEUVERING仲爽過口爆
想問下你覺得機師將來個市場會係點

人工會唔會愈黎愈低?愈黎愈多人失業?
而加已經唔興呢樣野
冇話讀engine就易請d
都係睇你interview表現
考個ppl仲實際
聽過最大係42歲入
屌你信咩
Second officer新入職3萬中,加埋allowance有機會破4萬
First Officer就7萬左右
Captain依家就13左右啦

Cadet個陣都有錢收嘅...不過食兩餐飯就冇咗
可加一齊傾 南澳飛緊
Pure math唔洗
熟普通加減乘除就得 不過要快準 (no calculators permitted)
我估你講嘅模擬考核係aptitude test啦
呢個係難 但有得練

請鬼佬就假嘅 成個FTA你都會聽到廣東話
留名
本身諗住考cx cadet ,prep咗一年多
上年八月之後果斷跳船 決定行另一條路
Ching可唔可以分享下你另一條路學下野
唔再考cx 定直頭唔考機師?
Commercial airline pilot 香港人就算做到4柴都係比人杯

利申:聽番黎
利申2: 聽聞杯你嘅原因係你唔係軍機出身
係唔考機師
上面都講咗唔考cadet又想做機師
就要自己 ppl cpl 咁考上去,同埋要儲hour,先有機會direct FO (以我understanding係咁)
呢舊錢同時間對我嚟講太大了,可能證明我嘅passion唔係咁大

八掛下先,國泰而家SO係咪要坐四五年先升到上二柴?
兩登一路都有個幾出名既機師巴打叫fatso(唔知有冇記錯)
你睇下佢會唔會睇到呢個post入黎過你兩招
有心就去做, 屋企有個人有份銀行好工唔做三十幾先轉去考機師,
搞黎搞去搞左幾年又真係俾佢搞掂
不過見佢好辛苦係咁考試係咁SIM, 以前香港讀書年年都考前幾名內, 去外國都係Ivy league都咁既樣
如果自問唔叻又或者冇咁熱血唔好哂錢哂時間
CX cadet stop咗啦喎

呢幾年睇個樣都唔知會唔會再開
好人好者點會讀/做工程
佢係呢個post 有講過野
馮係航空Post都有佢出現
宜家出黎要還學費喎
仲有冇四皮呀
入咗黎啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞