「求意見」23歲想轉行做機師

211 回覆
37 Like 234 Dislike
唔洗專登讀AVIATION DEGREE
身邊好多同學都係LOCAL U 同冇航空底入
樓上好多人講得岩, 自學BAK先
而家STAGE 1好似改咗考FAA本PHAK (自己GOOGLE啦)

不過你話有CA PASSPORT, 有冇搵過CA 有冇CADET PROGRAMME
真係唔好入CX/KA了
利申想走
其實我都唔係有錢

只係有本passport可以係外國申請loan讀書

cadet programme 當然係首選,但諗住睇下去外國讀書會唔會容易做到機師啫
好似話唔洗讀degree
多謝巴打

巴打係唔係cadet programme嘅成功例子

發覺你知好多野同都好有心比意見

會聽你講睇哂啲書去睇下自己有無興趣

都知自己無乜可能一take 入到,唯有不斷試啦

真心多謝晒
ching係CX做緊?
有朋友當年去到最尾 (已經去埋澳洲)
先 pass 唔到...
單係一句 " 屋企人唔等我比錢開飯 "
其實你想做咩都得
朋友之前又係做左一兩年野想轉行
而家係cx做緊 不過都辛苦既
見佢個陣係咁溫書
同埋佢考cx前有去澳洲學過飛
但本身u grad就冇特登再讀多個degree
做每一樣野之前諗下點解
點解要讀aviation degree
點解想做pilot
點解人地去飛10個鐘你又去飛10個鐘
Interview都係咁
不斷Challenge你既決定睇你係咩人
同時睇你受壓下既表現
識人上網揾書自己讀都考到cadet
樓主試下考先
我識考到既人都有一種特别既魅力,就係你會好放心同佢做野,覺得佢好穩陣同判斷力好
我覺得努力,興趣同個人性格缺一不可

一見到國泰就負左先
我熱愛連登ge大家
識人26歲時儲夠錢去讀PPL
最後入左港龍
更正 係考PPL
有ca護照不如喺ca學完落美國或者直接美國學好過,又平又多工,上到major人工多過香港好多
好多外行人係度扮識

利申cx cadet
明白

我會時刻反問自己

唔該哂
平時做事都會偏向穩陣

但又未做到十分穩陣同判斷力好

會注意同改善

啱該ching
ching英文好好?
23歲點轉都得啦 驚西咩
係澳洲揸完小型飛機之後冇興趣
dse lv.3
不如返加拿大做機師
唔出奇, 每一班十零人總有2-3個會FAILED
所以就算做咗CADET都唔好坐定粒6
返咗嚟香港先係起點
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞