「求意見」23歲想轉行做機師

211 回覆
37 Like 234 Dislike
視力如何?
有近視但未至於要戴眼鏡

上網睇依家機師可以戴con
絲打做緊定識人做緊?

乜咁低人工咩
有冇報過cx cadet programme試下先?
有個aviation degree, 都係得50/50機會做到機司
Airline寧願要親生仔
岩, 有engine底只係有大d機會, 同快過其他人上手
晚晚都做緊
人工呢啲咁易搵嘅info 都唔自己research 下
求其有人鳩噏萬幾都信
你出少少力搵成份COS18 都download 到落黎睇啦
巴打做緊?當初點入行?
能夠擺脫工程係好事
加油
我都有Google過 見唔係佢咁講
所以先問下佢係咪有一手料
踏實d啦
利申 讀緊航空科year 1
Aviation Engineering
其實唔洗特登讀個degree
我有個舊同事
都係每年去國泰in
最後請左,去澳洲訓練時會教
同埋聽佢講本身冇呢方面既底,反而interview會易d
1. 咁點解對機師有興趣?
2. 係對飛有興趣定航空 operation 有興趣?
3. 如果對飛有興趣咁你試過未?
4. 機師真係要 pilot degree?
5. 加油
大部分Airline 如果唔係跟佢個cadet既話有鐘數Requirement
同埋direct entry要同有經驗既pilot爭
揸自己嗰架飛機
你要諗清楚係鐘意航空定鐘意飛行
不如試下直接考 航空公司唔係特別偏好已經有PPL既人
其實有pilot個degree都唔代表你會做到pilot
有香港id梗係考cadet最著數
應該去聽下career talk了解下pilot係做咩
你上cx個網睇下人地嘅requirement係咩先啦
其實唔需要degree都唔需要flying hour㗎
我覺得join香港啲program AAEP cacp呀都夠啦
之後去飛下睇下自己係咪真係中意先啦
一陣洗咗一大筆錢又後悔
Don’t think, just go
你去外國讀完三四年大學 grad係會有cpl 但係你冇鐘數 航空公司唔會請你
你一係要繼續考instructor然後教飛儲鐘
同埋佢地寧願自己cadet programe train親生仔
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞