「求意見」23歲想轉行做機師

211 回覆
37 Like 234 Dislike
好耐以前就係,而家戴眼鏡都冇問題,除非你有色盲。正常心肺功能冇病冇痛已經可以,而家係做airline, 唔係做fighter pilot
做咗lasik可唔可以做cadet??
多謝巴打,其實我都係睇下連登會唔會有相類似經歷嘅人可以分享

自問唔係top tier嘅人,但會勤力同唔想將來後悔

之後會睇下你講嗰本書

唔該哂
聽都未聽過
被騙的那個比騙徒更可惡一蚊都嫌多仲要俾三千蚊
打手走遠d好無

樓主建議你溫咗本FAA BAK先
上網有唔洗錢
之後去考Cadet 呢條路最快最慳水慳力
要等一年同做埋eye test confirm冇問題
你未聽過有冇諗過係你問題本身入面九成Tutor都係在職國泰機師 係本地非牟利機構嚟 有啲堂國泰城都有俾地方佢地用 又有得去民航處同Haesl個啲地方參觀 一年3000真係貴?
巴打你D料調番轉WO,9成都係Local入cadet program, 鬼好多都係SOA/SOC入。同埋好多阿豬阿狗都9報先搞到好似好L多人報但好少人入到咁
唔該ching
我自細都好有興趣,不過睇完air crash investigation之後擔心自己臨場俾唔到反應
考到再問
識個朋友考左幾次
考到27歲收左入去train
無野係無可能既.
好多人鳩up
樓主唔好係連登問喇
非牟利都仲要收3千蚊年費會唔會過份咗少少

坦白講你問我三千蚊去參觀下值唔值,我一定答唔值老實講參觀完幫唔到你做機師。

但係你話自己本身係豬下豬下果d俾三千蚊搵個人lead下自己,俾d指引自己當俾補習費咪OK囉
睇樓主都係有錢仔
冇糙考cadet唔緊要
行第二條路
就係去學cpl 再慢慢由細公司開始上
呢條路係比有錢仔
咩degree ,wfc

Pilot從來都唔睇學歴
外國做學飛做機師係唔需要大學學歷
最緊要有錢
巴打你不如清楚了解下咩係YAA先啦,唔好誤導左其他巴打
外國大把細airline 飛內陸
渣下細機仔儲經驗儲鐘

唔係下下一出黎入大公司架嘛
外國係,香港有cadet program唔係
報惡哂CADET係考知識同演技熱誠
唔點理你有無讀course
其實嗰三千幾蚊仲包埋有堂上 instructor都係pilot 同埋有人指條路俾你行 起碼你知道自己要咩或者仲爭啲咩 行少啲冤枉路
有錢就無必要咁介懷個cadet
Cadet 係比窮人一個翻身機會
睇樓主係好想入國泰or
commercial pilot 定只係想渣飛機
可以咁講既,但Cadet Program係入airline既shortcut, 行少好多路洗少好多錢,既然有得揀梗係揀個易D既option啦
演技熱誠最重要
樓主可以用多少少時間係呢方面
啱啊,唔該絲打補充資料。
我收番唔值得入會果個言論

如果有堂上,有專人教(教晒PPL成個theory),三千蚊都已經值回票價咗。
但係如果有巴絲打比較手緊,google大神同FAA免費幫到你
你想試既話
樓主架飛機都可以俾你渣下

狗屎垃圾都上熱門
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞