「求意見」23歲想轉行做機師

211 回覆
37 Like 234 Dislike
去見下國泰就知自己岩唔岩
絲打表示打算去南澳學,有興趣既一齊傾下🤪
Terrain Terrain Pull up
拎讀書舊錢 買層樓收租

然後去加拿大日日搵女飛機司幫你揸飛機都得啦
明白,會睇下去了解自己係咪真係鍾意,唔該巴打
無咁多錢啦

讀degree都係諗住用自己儲返黎嘅錢同半工讀
巴打係香港讀緊?可唔可以分享下你個career path?
以前有朋友考國泰,佢話多數請鬼佬
大概1:9 宜家好d 2:8
1000個人去考 得8個成功做到機師
模擬考核難 paper更難
要考精算 pure math
自己唔努力的話,住邊度都解決唔到英文
依家新合約好難講,上一份合約應該計晒第一年有5皮幾一個月,依家真係唔知
依家每年有成100個香港人喎
唔洗嘥時間讀
我識個mechanical engineer, 做做下走去interview, 都去到最尾果關
Yes
純粹為興趣,我打算讀完aviation 再搵其他嘢讀吓
上完國泰cadet programme 頭幾年要還債,一開始入職三皮多啲一個月啦
大航空公司全部要求要Perfect eyesight 心肺功能近乎完美
支持,有夢就去追,又唔係冇條件
讀pilot既degree係唔會做到機師架
你去搵下做機師既requirement先啦
唔好咁天真啦
除非你好撚疊水
有嘅話都唔錯wor
自己報cadet pilot program

你仲有機會入到去
讀左個degree唔一定入到
我建議你可以讀左佢本JKI然後再去考
我以前讀過呢種degree
10個同學入面有9個都好有passion想做機師
仲有d人本身係有好厚既aviation 底
但一grad左幾年得返1個有回音
其他人都衰哂
之後又轉行,或者逗10k人工做地勤
你都知香港aviation industry 好細
本身都唔係好好pay
呢加仲要玩白色恐怖同篤灰
如果你有plan b轉行既既就讀啦
冇既就唔好哂錢啦,強烈建議自修去考
唔會優先請你
考Pilot唔使讀degree㗎 建議你可以入吓啲本地航空學校 例如HKYAA一年先3000幾 仲識到好多在職航空業人士

利申:打手
好明題呢度D人完全唔撚知香港既行情就係度鳩UP要好撚多錢要讀aviation degree又乜乜77

入到去做國泰cadet既人大把係Local U, 讀唔關事既degree, 同埋冇飛過。純粹睇你幾有passion肯投放幾多時間入去

由0開始既話可以試下睇下Bob Tait既theory書開始,留意多D關於aviation既新聞,香港都有好多唔同program可以比你去讀去識人,都有好多scholarship可以比你apply. 一句到尾睇你自己有幾有心去了解去考姐。

識最大年紀既cadet係過30歲,所以23歲其實仲係好後生
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞