召集所有沙田友巴膠一齊整個沙田區巴士路線圖 + 討論未來沙田區巴士發展

232 回覆
28 Like 5 Dislike
九東嗰堆巴士都可以諗諗
89: 自從有88上山之後 89真係少咗人搭 好大機會係因為少咗堆牛頭角/觀塘轉小巴上順利/秀茂坪嘅客 冇幾耐之前減過班 而家好多時都只係坐滿 甚至上層都有位剩 繁時都只係偶爾頂閘
80: 好受歡迎 就算假期都可以頂閘 不過沙中線之後可能會冇咗顯徑堆客 可能要睇下通車之後流失幾多客決定飛唔飛走顯徑
80X/89B: 服務範圍相近 但係出觀塘80X明顯快唔少 89B得返黃大仙同新蒲崗2個食糊位 但係鑽石山黨鐵站將來有出口直接到新蒲崗 可能連呢個食糊位都冇埋 要諗諗點搞 可能要2條線殺其中一條(89B機會大啲)
一係就將80X延長去到新翠 萬一80飛走顯徑 只係服務六美/大圍市中心/新翠89B個大站 而新翠個大站就容納埋本身田心+隆亨+雲疊嘅客 80X拉入新翠就可以做埋80執雞角色 89B如果要生存就試下拉上慈雲山做循環線 集中做黃大仙/新蒲崗/慈雲山 睇下救唔救得返
89C/89D都講過好多次 唔再重複講 相信巴迷都有共識
有又點
682疏
798成日頂閘
城門河西同港島東真係好麻煩
8年火炭友留名
火炭得88k仲要有時成半個鐘都未有一班
得黨鐵係唯一選擇
琴行街到隧道口塞咗八個字
睇時間,110九龍方向行糖水道上返東區走廊
網上實測尤其早上繁忙時間,102/106行維園上會快過110行糖水道過到海
89 同 74A 可以合併...?
好心重整682線啦

馬鞍山海皮得朝早3、4班車
火炭、第一城、碩門一條線
市中心、大圍、沙田圍一條線
不了,港島東由柴灣入到北角都要半個鐘,再入炮台山真係無人搭
炮台山點上妖道
清風街天橋維園果邊入?
果個入口好似唔比巴士行
係, 要入繞道最盡北角入
下繁東九塞到嘔, 開條西隧版諗得過
同意 試下開繁時一班睇下效果如何
Support
今日搭8:12 九仔985A 大圍街市啱啱坐滿 去到田心先企幾個人 拆線之後應該鬆動咗
繁時用綠牌AVBWU 可以喺大老山上到頂閘
直梯車
今日17:06喺琴行街上110 17:20到紅隧口
成績唔錯
然後6點3左右尖沙嘴返嚟
280X食尖沙嘴d燈食到傻
一路都唔可信嘅ETA話26分鐘由麼地道到青沙轉車站 最後用咗26分鐘先上連翔道
最後用咗35分鐘先去到轉車站 好彩落車之後等2分鐘就轉咗班差唔多企爆門口嘅287X 如果唔係有2個人落車我連門口都上唔到
6分鐘後到大圍站 由麼地道去到大圍站要42分鐘 仲慢過我搭982X由金鐘東到大圍站
如果都係大圍站落車
尖東黨鐵其實快,罷鐵就搭81C好過啦
起碼唔使貼住車門落大圍

其實九巴真係好應該開啲尖咀經青沙返沙田既下繁特車
81C都有咁多人搭就知一定有客
直接開沙田至西隧 + 改280X飛走西隧啦

終於得閒搵返張草圖
呢個原本諗住係做中大去東九嘅圖
期待985半全日
呢個ok喎!
CLS

我只係收集吓有乜巴士好搭 就已經搵到好多巴士線 仲要未收集完
市中心 Shatin Town Center 個 list 長到呢
睇嚟個圖都要做幾個月
師兄好波
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞