召集所有沙田友巴膠一齊整個沙田區巴士路線圖 + 討論未來沙田區巴士發展

232 回覆
28 Like 5 Dislike
Yes
好似47X去程咁
2014年巴提出嗰個81C/87D重組計劃原意其實幾好 但係衰在81C減班減得太多同埋死都要收馬鞍山價錢
改去黃泥頭同加冷馬之後好似好少少
佢果下係全部人反佢枱
81C cut剩平日,假日停開大圍反佢枱
81C/281X/281B/87D全組限死用車全部大減班又俾人反枱

我成日要搭
20,30分鐘一班車
85B不了
咁你要去九龍城會點去
沙田班區議員係好惡
運吉都搞佢地唔掂
當年83X入廣源換89D撤出廣源都搞到反枱
我會寧願出返大圍/新翠搭85
睇邊單,83X/89D呢單係白痴
但81C取消假日服務都唔嘈的話係失職

利申:大圍人成日坐81C
想問巴打沙田市中心來回北角點樣最快
試過680/682轉89x都幾慢
黨鐵去到紅隧口轉110/102/106
完全唔搭黨鐵又要快係咪要等河西開新線…
黨鐵紅隧口轉港島東巴士呢個真係最快,好難快過佢
另招標緊果條線係比680/682轉89X仲慢,因為佢停完沙田市中心係要經大圍兜美林入埋顯徑自轉一圈、再停埋秦石沙角先上大老山
88 <-> 680/682 應該會快啲
留意返入沙田果陣88會停大會堂唔入新城市
轉88X都得,撞到有車的話
因為88X好疏30分一班
Between 啱啱check到 798 <-> 682 有轉乘優惠
火炭開
經源禾路 沙市 大圍
田心上青沙經西隧同中灣繞直插鰂魚涌啦
河東其實點解少咁多車
河西
我好中意搭85X,不過我係住大埔,但我成日係紅磡/何文田個邊
成日夜晚唔想搭黨鐵就搭85X去老隧轉車,其實都唔會好慢,希望唔好殺左85X線
同埋85X係唯一大老山直去九龍城土瓜灣紅磡既車,應該唔會CUT掛
應該一日未通晒85X都唔會有事住
但85X真係好逼
推110
如果唔想迫102/106
110係另一選擇 有定點班次 而且佢條走線直接入北角內街 大概10分鐘可以由紅隧到北角 但係102/106都要15分鐘
如果回程 110更加快 琴行街已經係尾站 之後直上東廊 下個站就係紅隧 正常都係10-15分鐘車程 102/106慢好多
啱啊 所以我一直都提議行西隧同中灣繞
唔通真係沙田巴士一日遊咩
286M入馬鞍山即時客量
感覺到好頹
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞