召集所有沙田友巴膠一齊整個沙田區巴士路線圖 + 討論未來沙田區巴士發展

232 回覆
28 Like 5 Dislike
我認為整圖方面至少要有呢幾張圖

1. 市中心 (文博至火炭)
2. 小瀝源 (第一城至廣源)
3. 沙田圍 (乙明邨至圓州角)
3A. 水泉澳
4. 大圍 (新翠 顯徑 n美)
5. 中大
S1. 獅隧
S2. 城隧

大家有冇idea?

隧道可以加埋大隧/青沙?
大隧可以交俾觀塘手足做...?
不過青沙都可以做埋 S3
馬鞍山可以分馬鐵站 或者細區
1. 大水坑 & 富安
2. 錦泰 & 77區 & 錦豐/頌安
3. 恆耀 & 欣安
4. 馬市
5. 錦英 & 富寶
6. 利安 & 烏溪沙
有冇漏?
分得好好

但其實依家比較缺的
係點樣整巴士圖的教學
相信好多手足都想幫手
無奈唔知可以用咩軟件
邊度可以有d背景地圖/字體等素材下載
亦唔知點操作
睇到都唔想搭
985 幾時行全日? 利申:大圍老巴膠
985 全日去老銅
行𨶙到新翠,腳到軟
我都唔太識
不過之前曾經試過吓用輕鐵嗰種style畫中大果幅圖 但係未畫到一半已經放棄咗
草圖仲係度 放心

之後我得閒可以揾返將草圖開po分享交流吓
最仆街仲要停青衣
欣安應該要同77區同group
30年沙田友係到

反而想知82K會唔會有方法起死回生?

以前到而家都係冇咩客,想Cut又Cu
t唔到,想改路又Ban....

而家附近有石門,
水泉澳等等呢D地方需求
地方
火炭去大圍架88K少班次又慢到pk
希望有車連接兩區 唔想搭黨鐵
用AI 想易入用MTR宋體 英文用Myriad Pro

利申鐵膠識整 但冇乜時間
睇嚟巴打好有料
唔好有太大期望
只係頹畫草圖😅
冇去港島東 坐九巴去大老山轉車又貴
仲有坐170去銅鑼灣真心好慢 有次坐真係坐到嘔
170個路線唔夠直接 銅鑼灣要兜一圈 百德新街之後到維園同興發街之後去到再停景隆街之後先過海
而且繁時塞車 司機停景隆街個站之後未必直接上橋入紅隧 去到紅隧個站之前仲要塞一塞排隊埋站
一係上堅拿道天橋喺Times Square出口落橋 之後掉頭
一係就景隆街個站之後要cut幾條線入快線上杜老誌道天橋 鴻興道有個巴士線爬頭入返紅隧 而家多數都會揀後者
Typical區內流水線
同80K 82K 85K 86K一樣 當年俾人接駁火車
但係一早已經冇咗呢個功能
82K好難搞 想殺 區議員未必肯過
唔少師奶買完餸貪平又唔介意等嘅就會搭佢 特別係大圍上新田圍
所以就係不如索性改

美田>美林>大圍街市>新田圍>博康>水泉澳>威爾斯>第一城>石門

飛走新翠同隆亨,
因為新翠邨巴士站已經有幾條線去到上述建議地方

咁樣會唔會好D?
幾時有A42?
但咁撚貴車費,

286P下繁幾時提供?收工時間怡閣苑後都上唔撚到啦,成日廿幾分鐘先來

81落車要增加埋美輝街
咁去紅磡轉118快一倍? 價錢相信差不多
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞