召集所有沙田友巴膠一齊整個沙田區巴士路線圖 + 討論未來沙田區巴士發展

232 回覆
28 Like 5 Dislike
682A同680B可唔可以星期一至五全日
海嵐區過海來回非常之不便,又要下下靠黨鐵

仲有希望有架車係可以經沙田市中心出倒港島東
真 明明九龍城馬頭圍土瓜灣未有鐵係獨市位
但係九記根本冇心做
不過都可能因為沙田去以上地方需求唔算好大
做唔起塊餅
就算繁時開15/20 相對見得下人
去到大圍同沙市嘅85最盡只可以坐滿人
十四鄉已經起緊規模大過第一城超過1倍嘅發展項目 真係要諗諗個巴士服務 前提係嗰段西沙路只係來回各一條線 負唔負荷到交通流量都係問題
馬鞍山南想開條線都幾難
除咗 43X 之外,其它車喺非繁時客量都相當唔掂

至於沙中去港島東,無記錯好似係有計劃緊開
呢個好難搞
因為海皮人口本身係少,平日兩繁以外需要細係無辦法
而路線設計/總站上,43X/81C/89C呢D全部總站恒耀安果邊D人坐哂40X/87D/89D,真係需求問題無解
同埋大老山公路都唔知仲容唔容納到咁多車
而家成日塞車塞到返入亞公角同富安,搭巴士都出唔到去
呢個真係九龍城個需求養唔起咁多條線
對比返觀塘同深水埗去沙田堆巴士就知
馬市總站逆走觀感唔太好, 可以縮去錦英總站
頌恆耀有其它車揀唔會坐嗰幾架車,然後啲車兜沙田大圍又吸引唔到海皮,真係死局
咁43X同89C無兜都係唔夠客,呢個真係需求問題海皮非繁唔夠客
宏觀少少咁睇 我地沙田區係要容納自己區車流之餘 仲要容納埋成個新界東北(大埔+北區)出九龍嘅車流 因為呢幾條係出市區必經之路 除非北區人肯兜大圈用新田公路同3號幹線啦
平時已經飽和咁濟 無論獅隧 大隧定係埔公 都塞到pk 將來仲有幾個新增人口極多嘅地方(火炭公屋 欣安二期同居屋 十四鄉 白石角 新界東北)根本已經負荷唔到咁多車流 塞車問題只會惡化
其實好簡單,682改道唔經第一城果邊,而本身682第一城果段由682A承接;烏溪沙果邊愈來愈多新盤入伙,長遠682條線都負荷唔黎,由A車分擔就岩曬
其實43X夠客,第一城上公路架車都起碼坐得滿
89C就真係唔夠客到週末開25分鐘一班
今次屯馬綫一開睇下會唔會斬89C變兩繁線,叫人上大老山轉車
682呢條線非繁忙時間都係唔多人坐,尤其係馬鞍山段真係好少人
分咗兩條線都唔知夠唔夠客
遲啲又開 682X 繁忙時間做烏溪沙
682行埋第一城 客都唔夠多
主線客量竟然唔夠佢啲分支多
馬鞍山碌到沙田先上公路,然後北角開始碌到柴灣,搵鬼搭
平時耀安/頌安都唔少人搭43X可以一程過去荃灣
第一城有89X, 富安錦泰有89D
89C得濱景,77區果少少私樓屋苑會逼住搭佢

而家太多馬鞍山車行埋富安第一城,搞到原本行果區既車載客率好低
馬友多數鍾意43X多過40X 去葵涌都會去城隧轉車站先轉40X
係 所以一早應該沙馬分家
我如果喺77區出觀塘 都會揀286M轉車 快過89C上大隧 大隧口大把選擇 有更平嘅80X 89X
只需要補返個差價就得 $7.5出到觀塘
但係一程89C要$8.6 平$1.1
其實40X入埋葵芳有冇得諗 有陣時非繁搭40X往葵涌方向 過咗城隧轉車站已經冇乜人
葵芳有冇地方擺?擺47A個總站?
佢意思似係想40X兜多葵芳段路
無理由搞到葵涌村無左車上城隧
跟47X咁入興芳路之後跟33A咁行就搞掂
沙市啲巴士都值得探討 好多時都太依賴黨鐵
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞