召集所有沙田友巴膠一齊整個沙田區巴士路線圖 + 討論未來沙田區巴士發展

232 回覆
28 Like 5 Dislike
我由出世到而家都係一個沙田友 都係一個巴膠 尋日見到整將軍澳南巴士地圖嗰位手足好成功整到路線圖 作為首都一員 我地緊係唔可以執輸啦!
召喚所有大圍沙田火炭馬鞍山熟悉交通既手足一齊設計沙田既巴士路線圖 一齊實行罷搭黨鐵!
另外沙中線就快局部通車 沙田巴士路線肯定會有唔少改動 歡迎手足討論未來沙田既交通網絡同巴士服務等等 同時可以將我地既聲音反映俾區議員聽 希望可以令到巴士可以最大程度吸引到街坊一齊罷搭黨鐵!!
討論重點
1. 巴士點樣可以更加善用青沙 尤其是沙田經西隧過海巴幾成功 (980X 981P 982X 985) 塊餅開始做到有規模 不停加班 希望落實到全日
2. 85系 84M/286M 存留問題 同時都會牽一髮動全身 影響到其他沙田九東線點樣執
3. 沙中線之後點樣善用車隊 (取消?重組?)之後點樣派車落其他線
3. 現時只有馬鞍山同城河東有去港島東既682系 點樣可以開拓沙田去港島東既新客源
4. 製作沙田區巴士路線圖
暫時有呢幾個建議 手足可以be water 自由發揮
自推
幫手推
Lm
開682E 大圍站去柴灣東 經沙田市中心(沙田區內跟88行法)有冇得諗
btw rdp好似已經有大圍至港島東過海線
哇rdp建議嗰條大圍港島走線真係世界級 睇見都唔開胃 足足兜沙田一圈 區議會一定ban硬
拆一條682F專做大圍 然後火炭開嗰條跟798上老隧好過
Btw將南路線圖有冇link?
因為而家682系去港島東最多只可以去到港運城 得680去到港運城以西 覆蓋唔到北角同炮台山 有諗過開一條線 由太古坊商業區 經鰂魚涌 北角炮台山 跟住上中環灣仔繞道 行西隧同青沙 跟住入大圍同沙市 不過問題係沙市冇位放車做總站
可以試下淨係開通勤時間 睇下效果如何
有冇大神識整路線圖
84M/85M/286M呢幾條線都好難搞
85M反而都有存在價值 去到馬市同黃大仙新蒲崗
但係84M/286M真係要殺其中一條
然後呢個問題都會影響到89C/89D
都傾咗好耐 究竟點樣可以換到89D飛走富安同亞公角 直接喺恆耀上高速
89C係咪可以飛走石門
之後再要考慮點樣補償石門觀塘嘅服務 89C喺77區 除咗朝早有唔經石門特車多人搭之外 非繁客量唔太理想 反而石門都算係客倉 下繁出觀塘可以打爆一部超豪
火炭駿洋邨落成有新人口 如果拉條線有火炭開 經石門出觀塘 有冇得諗
繼續推
最尾嗰度 將89C改去火炭
88X來回踢上觀繞
拉286M出觀塘可以諗下
沙田友留名
留名

大圍友表示真係好唔夠車過海
182 去程要行到新翠好撚遠
寧願 81 出旺角轉車

如果 985 做到全日就正
港島東車我個人就無乜需求
就算有都應該要坐好耐唔會常去
lm
真 170/172太慢 985回程要入顯徑 我鍾意982X去到大圍站 行/踩單車返去
89C直出
89D飛大水坑
已經係近幾年巴迷界既共識
係差石門配火炭定白石角好
82x同84m應該合拼
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞