召集所有沙田友巴膠一齊整個沙田區巴士路線圖 + 討論未來沙田區巴士發展

232 回覆
28 Like 5 Dislike
識少少咋
講開77區 仲有81C拆線+87D過耀安直上公路
大圍好需要A車 E42長期都爆 特別係繁時同假期
就快會開A42 但係價錢好唔合理 行車里數少過A41 但係收馬鞍山嗰條A41P嘅27.7
另一個重點就係火炭都係冇機場巴士 要研究下點樣分工
可能要A41負責河東 A42就cover 河西火炭同大圍
87D仲可能會有青沙特快版
好明顯係馬友巴膠,不過你肯帶頭,抵贊,第十九區馬鞍山區
聽聞2020-2021係機場最多花生食,唔適宜太早講,睇石頭爆出來先有得探討
上次馬鞍山市中心坐40X 25分鐘先上公路
屌你老母都未聽過市中心行25分鐘先上公路
人哋大埔都出到嚟啦
成個馬鞍山得681 89D正常
屯碼9萬人都有2 條半直出
馬鞍山十幾廿萬得一架半(半架89D)直出
On99
做好亞公角街同馬鞍山分工先,唔好吓吓亞公角街入馬鞍山。

火炭新公屋起好後,值得拉更多線入去。
駿景路可唔可以tune 到行十二米車,拉埔公線入去?
馬鞍山撚
980x 真係要全日
有沙中線後 286 M,85x同89D 真係有d雞肋 (罷鐵另計)
87系應該要開d express 行尖山 skip 紅磡
其實禾係大圍巴膠
冇辦法 而家啲馬鞍山線好多都要服務埋沙田 特別係石門嗰班 (其實一早應該馬鞍山沙田做好分工) 同埋好多人都會將跨區線當區內線咁用
以40X為例 佢經源禾路學校區 好多學生都會用佢多過85K
40X收9.1 85K收5.1 如果我係九記 我都未必肯將條線撤離源禾路
同埋埔公塞車問題 如果繁時行源禾路 分分鐘快過塞埔公 當然都有機會倒塞翻去沙燕橋同源禾路個路口 呢樣要等擴建之後睇下有冇改善
手足可唔可以落力d 做文宣... 你地唔做文宣,我又點知有咩行動?
https://lih.kg/1824602
沙田河西以至成個新界東街坊過海嘅選擇好少。

可唔可以考慮:
- W1、W3 合併,直通運轉。
- 或者開一條新界東經尖山、西隧過海嘅路線。

機場同理,如果 A 車行尖山、昂船洲出機場,里數雖然長咗,但係方便一啲支撐唔起 A 線嘅地區,都可以搭其他尖山路線嚟轉乘。
大學站 有冇機會有全日特快出柯士旬+ 城隧全日

城隧特快 擺白石角 去程飛新城市
好想有沙田直出港島東 唔撚想紅磡轉巴士
170淨係去銅鑼灣 但又要兜埋大圍先出 好耐...

我喺寶馬山上堂 次次都要搭108轉鐵/落銅鑼灣搭170慢慢碌返去
就算落北角炮台山都冇一程車翻沙田
682/680系又唔係去到大圍/沙市
982X/985更加要搭多程車去金鐘先有
所以真係可以試下開條繁時線試一試水溫
經青沙 西隧 中環灣仔繞道 去北炮同太古坊商業區
682 同 798 有轉乘優惠,問題係 798 車太疏,搭九巴上去大老山轉車又好貴。
182X 出雙向版,170 都出條唔停九龍嘅 170X,點都好過依家咁慢
182X其實唔算太慢 起碼飛晒九龍啲站 行公主道同窩打老道天橋 晤洗cut幾條線埋站已經快少少
Lm
我覺得有個問題要解決
就係獅隧巴士重疊問題
大佬 啲車明明都係86字頭 點解又分ABCDE 一架去大圍 一架去沙田圍 一架去市中心
跟著85字頭又係咁
同時間獅隧個站 完 全 冇 人 用
我寧願重組完之後搬返啲車做大72A 宣傳吓罷鐵
利申 中大人

also 170 182 可以又執執 又係重疊問題
push
沙田/ 大圍/ 馬鞍山 其實可以分成三個area睇
三區都勁多人住

其實見到慢慢有改善
好似各位有提嘅走青沙線嘅新路線
不過有d唔夠車有d又只有早晨有囉~
整返個亞公角轉車站喺大老山天橋底,即刻可以分流到啲巴士上公路
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞