2588 中銀飛機租賃 集中討論區

987 回覆
8 Like 31 Dislike
唔通*
新鴻基跌,領展又跌......
恆基
70.5
無事無事
入得未
70仲唔入幾時入 磨左咁耐都跌唔穿
Aircraft leasing咪就係租飛機比航空公司嘅公司
升番
原來有隻類似係做租船
659租飛機添 但有用咩
659現價幾抵
新創建集團涉足的業務相當廣泛,而且不少業務如道路、環境以及航空均提供穩定現金流,受到宏觀經濟影響的機會較低,具有防守性。公司不時優化業務組合,收購富通保險的交易將為公司提供可持續經常性收入,並將業務拓展至新領域。策略上,現價為預測2020年度市盈率10.6倍,股息率4.8厘,考慮到近期市況波動,股份屬穩健之選,建議現價收集。

呢隻正嘢黎
佢買機番黎租俾航空公司收息
大部份航空公司都唔會自己買好多機
通常都租
目前全球逾2500家航空公司暫停飛往中國的航班,本周取消飛往中國和來自中國的航班超過2萬5000班;全球航空業諮詢機構(OAG Aviation Worldwide)表示,隨著獅航、德國漢莎航空和土耳其航空削減飛往中國的航班,國際運輸每周減少440萬個座位,相當於一整個印度市場的容量,是短時間內「最劇烈的時間表變化」。
我只有1848
技術位黎講可以買
但個航空業食撚哂屎 仲要比人封關禁飛
唔敢買
短期內個風險應該未去到租賃公司本身
疫情拖到下半年就難講少少
講真d負面野都知道哂,而且佢客戶多元,有一定實力,中國即使禁飛都唔會有決定性影響

退一萬步,佢既租約有一定年期,食老本都仲有渣拿

而且禁飛真正直接影響既行業有好多,零售旅遊餐飲,比起呢隻做收租,呢隻穩好多。資金多都要投資,佢又美元資產,比其他行業呢隻齋收息咁買都比好多股票穩。
低處未算低 你可以買,但見佢大升都無力就知佢條路有排行
gogogo
有76蚊貨就黎返家鄉啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞