2588 中銀飛機租賃 集中討論區

987 回覆
8 Like 31 Dislike
1848跌得仲甘
真係咁好搵?鉅鉅搞、新創建又搞、中銀又搞、光大又搞
ipo 好似42喎
記錯29蚊
唔計息最低好似落到37蚊就開始爆升之路
買翻黎但租唔到出去其實無用
好多航空公司都唔掂 應該會做更多賣機借機 控制成本
都真係有d前景
借機嘅好處就係又唔洗買機,depreciation 又唔洗計落balance sheet, 盤數靚d
但最近reporting standard 轉咗,唔知有冇影響
係,不過如果一間航空公司頂唔住還翻架機你,現階段可以租出去嘅機會接近0,自求多福。一架機嘅loss 可以write off 你幾架機嘅 profit
所有飛機租賃都係簽左約先再買機
主要係多d cash
IFRS 16?
佢要計落depre 呀
如果借多左飛機個gearing 會大左
I mean問佢借機個d航空公司IFRS
IFRS16都要計落航空公司自己條數到?唔識想請教下
要嘅
佢要recognize 一舊asset 同一舊liability
就好似以前 finance lease咁
operating lease 唔再係off balance sheet item
係啊,但因為呢個時勢都無航空公司需要飛機,比你買到架below market price嘅二手飛機唔知好定唔好
多數都用sale and leaseback? 好似因航咁
唔會未簽就買二手機 只會直接同賣機的航空公司 簽先賣後租的約
係啊,不過上面有人話如果航空公司頂唔住會有大把二手平機買
航空公司頂唔順咪賣機再租回 套現囉 佢地講既野無錯呀 因航既交易應該仲有
BTW 有無人溝左貨
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞